Naturligt hantverk i fokus


Posted 2020-02-21 in Leva & Bo, Mat & Dryck, Näringsliv, wine week

vinkiosken

Järntorgets vinkiosk är naturligtvis en del av Örebro wine week. Vinbaren som serverar hantverksmässiga drycker prioriterar att göra dig bekväm.

 

Vinkiosken är en liten vinbar vid Järntorget i Örebro, placerad i bakfickan till den populära sushirestaurangen Hachi. Här serveras hantverksmässigt framställda drycker, framför allt viner men även bland annat lokal öl, äppelmust och ett stort utbud av japansk sake. Deras fokus ligger på naturviner – viner utan tillsatser och med så lite manipulation av människan som möjligt.

Vinerna har mer eller mindre kända ursprung men landar alltid i kvalitet. Vinkiosken serverar många av deras viner på glas tillsammans med enkla och goda tilltugg som ost, oliver och ostron.

Evelina Gunnahr är Vinkioskens sommelier. Hon utbildade sig på Grythyttan och har sedan dess bland annat jobbat i Stockholm som både sommelier och restaurangchef på ett flertal krogar.

– Mitt mål med Vinkiosken är att alla som kommer hit ska känna sig sedda, bekväma och få något i glaset som de verkligen gillar. Vin handlar inte om prestige och vem som vet mest. Istället är förståelse och ödmjukhet otroligt viktigt, säger hon.

vinkiosken

Vinkiosken är listade av Star wine list – guiden över de bästa vinbarerna och vinrestaurangerna. Där kan man alltid hitta deras senaste version av vinlistan.

– Dryckeslistan ändras ständigt, både för att det ska bli kul att komma tillbaka som gäst och testa något nytt vid nästa besök men även för min egen skull. Att hela tiden jobba med nya produkter sporrar mig att läsa på mer och mer, berättar Evelina.

Med Örebros vinvecka runt hörnet så är såklart Vinkiosken väl förberedda att ta hand om intresserade och törstiga besökare.

– Under Örebro wine week kommer vi att fokusera på att lyfta fram mindre kända vinregioner och vinproducerande länder. Fler viner kommer att serveras på glas och det kommer även finnas möjlighet till att spontant komma in på en mindre vinprovning, en så kallad vinflight, säger Evelina.

Vinkiosken håller också provningar regelbundet. För att följa med i vilka provningar eller event de planerar så kan man följa dem på sociala medier (Facebook och Instagram). Vinkiosken går också att boka för grupper – privata provningar om sex till tio personer.

 

Vinkiosken, Järntorgsgatan 4, har öppet onsdag-lördag från klockan 16.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.