Nollnittonburgaren – en helsvensk burgare med smak av italien


Posted 2019-04-10 in Leva & Bo, Mat & Dryck

Nollnittonburgaren

Hungrig? Då ska du läsa det här! April är nämligen ingen vanlig månad. April är månaden då vi tillsammans med Bastard Burgers presenterar Nollnittonburgaren.

 

Vi är stolta över hamburgaren vi tagit fram tillsammans med kockarna på Bastard Burgers, faktiskt så stolta att vi vill att så många som möjligt ska ha möjligheten att testa den här skapelsen. Därför hittar du en rabattkupong på sidan 3 i Nollnitton #3. Leta upp tidningen på stan (fråga efter den i butiker, gallerior eller andra näringsidkare). Riv sedan ut kupongen och ta med till Bastard Burgers på järnvägsgatan så får du burgaren till halva priset. Inte illa tycker vi.

Men vad är det för burgare då?

Jo, vi har efter mycket testande fram och tillbaka fastnat för en kombination av smaker som hämtar inspirationen från Italien men råvarorna från Sverige. En italiensk burgare på svenskt vis, helt enkelt!

I hamburgaren har vi valt ingredienser som italiensk ndujakorv (en bredbar korv, googla på det), picklade körsbärstomater, babyspenat och handgjord pesto. Som vanligt kommer allt kött hos Bastard Burgers från betande djur i Norrland.

– Vi köper allt kött från Norrland och det mals varje morgon i restaurangen, säger Kim Markström som är marknadschef på Bastard Burgers.

Hemligheten bakom Bastard Burgers succé är inte så hemlig. Kim berättar öppet och med stolthet i rösten om fokuset på lokala råvaror och hållbarhet.
– Vi serverar även veganskt, i stort sett hela menyn går att få vegansk, slår han fast.

 

Finns det någon mer nyckel till er framgång?

– Att vi har bra produkter. Och bra produkter får man genom att inte ta några genvägar.

En sådan ingrediens är vad vi kallar ”pricken över i” på Nollnittonburgaren. Stracciatella-osten som används är faktiskt så speciell att vi ringde upp mejeristen Roberto Carvutto på Frägsta mejeri för att få höra historien bakom osten direkt från källan.

 

Hej Roberto, hur hamnar ett gäng italienare i Norrland och börjar producera italienska ostar?

– Min fru är svensk och kommer från Örnsköldsvik. Mina kollegor har också träffat fruar från norra Sverige. Så vi tillbringar mycket tid här.

 

Så det var kärleken som tog er till Sverige?

– Ha ha, ja precis.

 

Hur kom ni på att ni skulle starta mejeri?

– I den italienska regionen Apulien finns det en lång tradition av mozzarellatillverkning, så det har länge varit en dröm att göra italiensk mozzarella på svensk mjölk.

Roberto berättar att processen har varit tuff. Först tog det ett par månader att få allt på plats. Lokal skulle ställas i ordning, utrustning beställas från Italien och svenska bönder i närområdet kontaktas för att säkerställa mjölkleveranser. Efter det följde tre ännu tuffare månader.

– Det var väldigt svårt i början, vi hade tre månader där vi knappt sov något och bara provade oss fram. Svensk mjölk är fetare än den italienska så det har varit svårt att hitta rätt. Men när vi nådde fram och lyckades åstadkomma en bra produkt så var det en dröm som gick i uppfyllelse.

Roberto berättar vidare att han skickade en mejerist till Italien för att lära sig hemligheterna bakom mozzarellatillverkningen. Resultatet har bland annat blivit 2 guldmedaljer i SM i mathantverk, den ena för deras svenska mozzarella.

Till Nollnittonburgaren levererar Roberto en ost där mozzarellan är grunden – stracciatella. Tillverkningsprocessen uppskattar han är till 70 procent manuell och består i att blanda svensk grädde med mozzarellabitar.

– Det ger en riktigt krämig ost som är perfekt till den här hamburgaren. Det är faktiskt den första hamburgaren som serveras med svensk stracciatella som tillverkats på italienskt vis, säger Roberto och fortsätter:

– Den kommer att bli en stor succé, när jag läste ingredienslistan ville jag smaka på en gång. Det är verkligen en svensk hamburgare med italiensk inspiration, avslutar han.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.