Nyårsdagen – ”den stora pizzadagen”


Posted 2013-12-30 in Mat & Dryck

Nyårsdagen är den ”Stora pizzadagen”. Efter att firat in det nya året och tröttnat på julmaten gillar väldigt många att ta sig en pizza denna dag. Här följer våra fyra favoriter bland Örebros pizzerior. Besök någon av dem eller din egen favorit den 1 januari.

 

Paolo’s

Bästa pizzan bakas av Paolo’s i Stora Hotellet. De ljuvligt tunna och frasiga pizzorna har god mozzarellaost, tomatsås med rätt ”sting”, samt bra råvaror i toppingen. Pizzan kan ätas på plats i det trevliga caféet eller avhämtas. Ett par favoriter är Quattro Formaggi med tomat och ostarna fontina, gorgonzola, mozzarella och parmesan, samt Tricolore med mozzarella, parmesan, parmaskinka, färsk rucola och tomat.

www.elite.se/sv/paolos/orebro

 

Rosalis Deli

Rosalis Delis restaurang på Järntorget i Örebro har vedugnsbakad pizza på menyn. I vedugnen får pizzorna den rätta doften, smaken, färgen och frasigheten. Välsmakande och ”het” är Spicy Pork med fläskfilé, mozzarella, chili, vitlök, karamelliserad lök och tomat. Italiensk smak har Casa Nostra, toppad med parmaskinka, mozzarella, parmesanost, körsbärstomater och rucola.

rosalisdeli.com

 

Al Forno Italiano

Al Forno Italiano, en italiensk restaurang på söder i Örebro, har pizza för servering och avhämtning. De vedugnsgräddade pizzorna är stora och rikligt toppade. Vi har dock upplevt att pizzabotten ibland varit väl tjock och då gett en mer degig än frasig känsla. Men Mafioso är ändå ett säkert kort, en pizza med stark italiensk salami, mozzarella, lök och färska tomater.

www.alforno.se

 

Pizzeria Express

Pizzeria Express gäster hämtar med belåtenhet med sig sina pizzor, välfyllda med råvaror. Pizzorna finns att beställa i normalstorlek eller i det mer festliga familjeformatet. Vi gillar Dariano med välsmakande vitlöksmarinerade räkor, musslor, crabfish samt en medföljande citronskiva och La Casa, husets pizza, med tre sorters kött: breasola-torkat oxkött, parmaskinka samt ungersk salami.

www.pizzeriaxpress.se

 

Pizzans historia

Pizzan, detta gratinerade runda platta bröd med toppning ovanpå, har blivit det svenska folkets rätt. Den har sitt ursprung i Neapel där den serverades redan på 1500-talet. I slutet av 1800-talet var den italienske kocken Raffaele Esposito den förste som använde ost på pizzan.

De italienska gästarbetarna vid Asea i Västerås såg till att pizza serverades på Restaurang Sjöhagen redan år 1947. Genombrottet kom först 1968 då den kände krögaren Bengt Wedholm började med pizza på sin restaurang Östergök.

Idag råder det en stor överetablering med en pizzeria i de flesta kvarter/stadsdelar i länet. Vid en egen beräkning fann vi över 80 pizzerior bara i Örebro.

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.