Örebro läns bästa restauranger 2016


Posted 2017-02-03 in Mat & Dryck

Frimis vårevent 2019 – banner

Restaurangutbudet ökar i Örebro län, i allt från kvarterskrogar till mer exklusiv nivå. Här följer efter våra besök, utan rangordning, länets bästa restauranger 2016.

 

Amano håller hög klass år efter år. Välkände chefskocken Ola Ohlin med sitt team serverar välsmakande och rikligt tilltagna rätter, ofta med ursprung från Toscana. En bra start är den blandade charktallriken med läckerheter från Italien och Sverige. En favorit är de färska pastasäckarna fyllda med gorgonzola serverat med citronsmör och parmesan. Härligt doftande och en god skaldjursrätt är Pasta Linguine med blåmusslor, bläckfisk, havskräftor och pilgrimsmusslor. Den rosabakade kalvfilén, perfekt tillagad, rekommenderas. Visst finns det toskanska mandelskorpor med Vin Santo som avslutning. Vinlistan är väl vald med många utsökta italienska viner. Restaurang Amano lyckas leva upp till gästernas högt ställda förväntningar, kväll efter kväll.

 

Drängen är en restaurang med hög nivå till glädje för de många gästerna. Drängens klassiker är en meny alltid värd ett besök. De stekta tomaterna med rödlök och ägg, gös eller ryggbiff som huvudrätt samt crème brûlée som avslutning. Många startar upp med den omtyckta, krämiga, råbiffen. Hjälmargösen är Drängens specialitet. Perfekt kokt och kompletterad med säsongens primörer. Suveränt är att de flesta vinerna kan fås per karaff. Karaffen innehåller 23 cl vilket räcker till ett glas vin med påfyllning. En viktig del av den behagliga upplevelsen är serveringen vilken Linda leder på ett föredömligt sätt. Trion Linda, Robin och Wallace skapar varje kväll en tilltalande gastronomisk upplevelse för den ökande gästskaran.

 

Grythyttans Gästgiveri med köksmästaren Henrik Eriksson rankas högst av vårt läns restauranger i White Guide och är den ende med omdömet ”mycket god klass”. Middagen i den elegant uppdukade matsalen inleds av en aptitretare på rökt röding med en fänkåls- och limecrème. Förrätten är grön sparris med ett vaktelägg, friterade nässlor, bränt bröd och ett brynt smör smaksatt med citron. Igenkännande serveras huvudrätten under en cloche kupa vilken samtidigt lyfts upp av servitörerna. Nu mötts vi av en vacker tallrik med en mjäll och god Hjälmargös, morötter, grön ärtpuré och smörstekt färskpotatis. Osten är en vällagrad och härligt doftande Bredsjö blå. Tre sorters rabarber var den perfekta avslutningen. Bakad, marinerad i lag samt rå rabarber med mandelglass i en kall och frisk rabarberconsommé. Vinkällaren är en av landets främsta, uppbyggd av Carl-Jan Granqvist. Gästgiveriet ger en härlig matupplevelse och bevisar genom maten, servicen och miljön att de är på väg mot “mästarklass”.

 

Katrinelund-Sjökrogen har under kökschefen Anders Johnssons ledning stabiliserat och höjt sin gastronomiska nivå. Föredömligt kompletterar och förhöjer tydligt de olika valda sommarprimörerna fisk- och kötträtterna. En njutning var förrätten med gula och röda betor, ljuva hallon, friska yoghurtfärskostbollar, toppat med rostade solroskärnor. Så fräscht. Bra är alltid en toast Skagen, här serverad på två sätt, klassiskt eller innovativt gratinerad med Västerbottenost och fransk senap. Sjökrogens specialitet är fiskrätterna. Populärast är Hjälmargösen, bakad och serverad med ärtkräm, krispiga bönor, tomater från Karintorp, färskpotatis och brynt citronsmör. Hjälmargös som bäst. Vi gillar Wallenbergaren på Hjälmargös smaksatt med kräftor och dill serverad med kålrabbi, riven pepparrot, brynt smör och färskpotatis. Utöver utsikten, miljön och den goda och vackert upplagda maten bidrar verksamhetschefen Ida Lupkes skolade servicemedarbetare till en suverän matupplevelse.

 

Årets Sommelier/Servitris
Årets sommelier/servitris är Veronica Carlsson som serverar på Bryggerikrogen i Nora. Skolad, uppmärksam, effektiv och mycket positiv.

Nollnitton online banner

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.