Örebro Saluhall


Posted 2016-10-10 in Leva & Bo, Mat & Dryck

Tre år efter öppnandet har en omfattande förnyelse skett av Örebro Saluhall. Den ursprungliga ambitionen med ett stort antal handlare, kompletterat med några matställen, har inte lyckats och endast tre av de sjutton butikerna från invigningen finns kvar idag.

 

En framtidsinriktad ombyggnation av de 1 600 kvadratmeterna har skett med ett fokus på sex matställen och ett ökat antal sittplatser. Saluhallen kan nu ta emot över 400 matgäster.

Bella Italia är ett nytt matställe med italienska produkter. Här finns diskar med italienska delikatesser, egentillverkad glass, olika pastarätter och pizzor. Givetvis finns en espressobar. Och visst har pastan och pizzorna en tilltalande italiensk smaklig touch. Sympatiskt klingar det italienska mellan delar av personalen.

Bröderna i hallen kör vidare med Bistro & Bar och Restaurang. Brödernas drivs nu ensamt av Janne Wilhelmsson då brodern Johan lämnat. Ny spännande kock är Joe Divine med meriter från Frantzens i Stockholm. Bistron & Baren med ett rikligt dryckesutbud och lättare rätter har blivit en naturlig mötesplats ut mot Kungsgatan. Restaurangen serverar från det öppna köket en trerätters lunch och á la carte kvällstid.

Patrik Gustafsson och Pether Johansson har utökat sitt koncept med utöver Fisk i hallen nu också Korv i hallen. Här erbjuds såväl färsk fisk och fiskrätter som charkuterier, med specialiteten korv av olika sorter, samt en mindre ostdisk. Rekommenderas kan den välsmakande och väldoftande fisksoppan med gott bröd och räksmörgåsen, med stans bästa räkor.

För Käk är det hamburgare som gäller.
– Känns rätt med vår tredje restaurang KÄK i Örebro, säger välkände artisten och ägaren Petter.

Vi gillar de något små men goda hamburgarna, de perfekta pommes fritesen och den lite krämiga milkshaken. Men Käk har smakmässigt mycket långt upp till sin förebild, restaurang Shake Shack i New York.

Pauluns har öppet från kl. 07.00 på morgonen där gästerna båda kan sitta ned eller ta med sig maten. Här serveras frukost, lunch och mellanmål. Salladerna är omtyckta. De är noggrant sammansatta för att det ska bli en bra kombination av protein, kolhydrater, fett och fibrer i en sallad som är både god, nyttig och mättande.

Zao Street Kitchen från det ostasiatiska köket har blivit populära. Basen är fräscha färska grönsaker. En bra start är att pröva Zao-boxen, en mix av de mindre rätterna, med Goyza, friterade kycklingdumplings, Hacao, ångade räkdumplings, Fry Me Rous, vietnamesiska vårrullar och Wonton, friterade fläskdumplings.

 

Saluhallar i Örebro
I Örebro har handel med mat och dryck bedrivits, genom torgstånd främst runt Storbron och Stortorget, i snart 800 år. På 1890-talet, då staden hade 15 000 invånare, byggdes den första Saluhallen i trä. Den låg mitt emot Strömparterren och revs 1952 för att ge utrymme till byggandet av ett nytt Länsmuseum. Den då 70-årige Johan Behrn öppnade en helt ny Saluhall, mittemot den gamla, men med huvudingång ut mot Stortorget.

De nystartade ”snabbköpen” på 70-talet blev en för stor konkurrens för Saluhallen, nuvarande Lucullus, som stängdes 1974. Det ökade intresset för gastronomi har, trots Stormarknadernas manuella diskar, inneburit en renässans för Saluhallarna under 2 000-talet. Örebro Saluhall i Victoriahuset invigdes 25 april år 2013.

 

Saluhallens Matställen
Bella Italia
Bröderna i hallen
Fisk i hallen/Korv i hallen
KÄK
Paulúns
ZAO Street Kitchen

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.