Örebrolunchen: Satin

Text och foto: Thomas Helsing
Posted 3 månader sedan in Leva & Bo, Mat & Dryck, Näringsliv

lunch på Satin
Casinotopp banner

Satin har haft sin uteservering på Stortorget sommartid i ganska många år och sedan 2016 har den haft sin nuvarande utformning med heltäckande tak som går att öppna och infravärme. Därför funkar det alldeles utmärkt att ta en lunch där oavsett om solen gassar eller om regnet står som spön i backen.

 

När vi besöker serveringen är det dock soligt och sen förmiddag, perfekt läge för en lunch i det fria. Jag faller för den helstekta fläskfilén som den här dagen serveras med rostad potatis, grönpepparsås och bakad tomat. Efter beställning hänvisas jag till ett salladsbord som består av en stor skål med grönsallad samt två mindre skålar med stora gröna oliver och majs.

Som bröd erbjuds man en ganska alldaglig franska samt olja och vinäger. Det känns lite torftigt och här skulle man kunna lägga lite mer kärlek.

Fläskfilén anländer till bordet, enkelt men snyggt upplagd. Den rostade potatisen är perfekt, genommjuk men med en fin rostad yta som ger lite extra smak. Köttet är bra men jag hade önskat att både det och såsen hade varit lite varmare. Nu blir det lite för kallt lite för fort.

Annars är såsen riktigt fin – ordentlig grönpepparsmak, precis lagom tjocklek och inte onödigt nedgräddad eller smörig i varken smak eller konsistens. I mina ögon, och smaklökar, ett elegant hantverk. Rätten kompletteras med en bakad tomathalva med ett kryddtäcke som är en fin detalj som fler borde ta efter.

Det här är enkelt men fint hantverk som smakar alldeles utmärkt. Efter maten väntar kaffe och ett litet urval av klassiska småkakor och de verkar vara av ganska god kvalitet. Inget att skryta om men helt okej.

Satin har baserat på den här dagens besök en riktigt bra lunch på Stortorget för 109 kronor. Det handlar bara om att rätta till några små detaljer.

 

Casinobonus banner desktop
Norges Casino banner desktop
Forbrukslan banner desktop

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.