Örebrolunchen: Kungsgatan 1


Posted 2018-12-05 in Leva & Bo, Mat & Dryck

Kungsgatan 1 lunch

Kungsgatan 1 etablerade sitt rykte som stans bästa lunchrestaurang i en tid när lunchkvaliteten faktiskt var rätt ojämn. Då stod K1, som restaurangen också kallas, för en rejäl kvalitetshöjning.

 

Idag ser lunchsituationen i Örebro väldigt annorlunda ut. Konkurrensen har hårdnat och både kvalitet och priser har tagit ett skutt uppåt. Bra läge att stämma av med en restaurang som satte fart på den utvecklingen, tänkte jag.

Som alltid på K1 är det ett rakt men trevligt bemötande. Och när valet av lunchmat är gjort (jag tog den krämiga smögenfiskgrytan) tackar man tydligt för beställningen. Ingen jättegrej men det signalerar ändå att restaurangen bryr sig om en.

Grytan, som verkligen är krämig, består av lax, torsk och kattfisk. Den serveras tillsammans med dillkokt potatis och en rejäl klick saffransaioli. Upplägget ser verkligen vackert ut och förstärker känslan av a la carte snarare än ”vanlig” lunch. Den har en len saffranssmak men jag upptäcker ganska snart att det saknas sälta att bryta av med. Saffransaiolin blir snabbt för mycket och skapar en fet, gräddig känsla som snabbt blir för mycket.

Annars är smakerna i sig rena och fina och både råvarorna och hantverket är av hög kvalitet men just den här rätten är hopplöst obalanserad. Tråkigt. Kanske borde man ha skippat aiolin och tillsatt saffran direkt i grytan?

Efteråt väntar en chokladsockerkaka med en härligt syrlig dessertsås liksom kaffe. En lika enkel som trevlig avslutning.

Potentialen och kunnandet finns där och jag avskriver den här grytan som ett olycksfall i arbetet för K1.

 

Klicka här för att hitta våra senaste lunchrecensioner

 

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.