Örebrolunchen: Restaurang Efesos

Text och Foto: Thomas Helsing
Posted 8 månader sedan in Leva & Bo, Mat & Dryck, Näringsliv

Adana-spett på restaurang efesos
Casinotopp banner

Nyligen slog klassiska Restaurang Efesos upp portarna igen efter en omfattande omdaning av hela verksamheten. Lokalen har byggts om och menyerna har uppdaterats och att döma av det vi fick smaka under invigningskvällen för några veckor sedan så har förändringarna och omstarten gjort restaurangen gott. Därför tyckte vi att det var läge att kolla in lunchen på Efesos.

 

Precis som sig bör finns det ett salladsbord att ta för sig av direkt efter beställning. Uppdukat på bardisken finns ett flertal skålar med ett alldeles utmärkt utbud av sallader och röror. En potatissallad fångar min uppmärksamhet lite extra då den sticker ut mot de bulgur- och grönsaksbaserade varianterna. Den ger ekon av den smått legendariska potatissalladen som fanns på Wobbler för några år sedan.

Spett av olika snitt är specialiteten för Restaurang Efesos. På dagens lunchlista finns såväl kycklingspett som fläskfiléspett men valet faller på Adana – ett kryddigt nötfärsspett med starka orientaliska kryddor. Det är verkligen kryddstarkt men mer i betydelsen smakrikt än att det faktiskt är någon hetta i kryddningen. Dessutom är det väldigt saftigt vilket gör att mungiporna åker upp ytterligare en bit.

På tallriken finns också en väl tilltagen hög med klyftpotatis, några grönsaksbitar som även de suttit på spettet, en bit bröd samt aioli och tsatsiki. Den sistnämnda såsen faller den här recensenten i smaken då den inte alls är så besk som den ofta kan vara. Aiolin ger ytterligare en smakdimension och överlag är maten precis just det – smakrik. Ska jag hitta något att gnälla på så är det att jag hade önskat lite mer av de grillade grönsakerna på tallriken.

Efter maten erbjuds enligt menyn kaffe och kaka och i verkligheten är det ännu lite bättre än så. Kaffet är visserligen av det klassiska ”kanna på värmeplatta”-snittet som jag inte är något större fan av, men vid just det här tillfället smakar det helt okej. Kakan till kaffet är dock en höjdare i den kategorin, om man nu kan kalla det för kaka. Glöm den enkla småkakan, här serveras någon slags rispudding med underbara vaniljtoner. Perfekt för att stilla sötsuget som slår till efter måltiden.

Efesos tar 89 kronor för sin lunch om man intar den i restaurangen och 80 kronor vid avhämtning. I åtminstone det förstnämnda fallet är det ett närmast oförskämt bra pris sett till vad jag just ätit. Med det spännande salladsutbudet (snälla, fortsätt med potatissalladen) – och den annorlunda och ack så goda efterrätten till kaffet – ger Restaurang Efesos ruskigt bra valuta för lunchpengarna. När priserna för lunch i stan gått upp det senaste halvåret så visar Restaurang Efesos att det inte behöver kosta skjortan att leverera en smakrik och mättande lunchupplevelse.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

SÖK

Ready Bet Win MPU 2019
Nojesguiden

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.