Örebrolunchen: Restaurang Hellas

Text och Foto: Thomas Helsing
Posted 8 månader sedan in Leva & Bo, Mat & Dryck, Näringsliv

Frimis vårevent 2019 – banner

Hellas är en av de där restaurangerna som känns som en institution i Örebro. Gatubilden på Drottninggatan skulle förändras markant om restaurangen helt plötsligt skulle försvinna och ändå är det alldeles för länge sedan jag var där, vilket jag bestämde mig för att göra något åt.

 

Interiört är det fräscht och snyggt. De grekiska influenserna i inredningen är smakfulla och det blir inte som ett plastigt försök att återskapa Parthenon.

På lunchmenyn finns ett antal stående alternativ denna sommar. Jag väljer moussakan denna dag, mest för att det känns givet att testa grekisk mat på en grekisk restaurang. I lunchpriset på 95 kronor ingår mineralvatten sallad, bröd och så en kaffe med kaka på slutet.

Salladsbordet är lite trist men okej. Här finns tre blandsallader (som dock inte skiljer sig så mycket åt), vitkålssallad, majs och oliver. Dessutom två dressingar. Brödet är en tråkig baguette av det ljusare slaget. Salladsbordet är alltså godkänt men inget som får mig att dra på mungiporna.

Mungiporna går dock upp när maten serveras med en enkel men trevlig uppläggning. Det är en rejäl bit moussaka där köttfärsen är rikligt kryddad, auberginen är genomkokt och saftig och allt toppas av en härligt krämig bechamelsås på toppen. Den genomgående fina kryddningen gifter sig fint med den vitlöksbeska tsatzikin. Jag blir påmind om att en bra moussaka ofta slår en bra lasagne på fingrarna. (Sorry italienare, men så är det).

Efter maten avslutar jag med kaka och kaffe. Det sistnämnda är faktiskt riktigt gott, trots att det serveras från den klassiska kannan på värmeplatta.

Lunchen på Hellas är alltså mättande, vällagad och god. En bra lunch för under hundringen vilket är glädjande eftersom priserna på luncher i stan har stigit de senaste åren.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

SÖK

Ready Bet Win MPU 2019
Nojesguiden
Nollnitton online banner

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.