Örebrolunchen: Svampen konferens & restaurang

Text och foto: Thomas Helsing
Posted 2019-12-21 in Leva & Bo, Mat & Dryck, Näringsliv

Svampen konferens & restaurang

Det tar en liten stund att ta sig ut till Svampenområdet på norr om man jobbar i andra delar av staden. Men när man väl är här finns ett växande serviceutbud där inte minst restauranger är en del. Uppe i Svampens hatt har paren Wilhelmsson och Gellerstedt drivit restaurangen i snart ett år och det är sannerligen på tiden att prova lunchbuffén på Svampen konferens & restaurang.

 

Jag kommer dit strax före 12 och hälsas välkommen av Madeleine Gellerstedt som agerar van värdinna. Hon tipsar (förstås) om svampsoppan och den kan jag rekommendera vidare då den är lite utav deras signum.

Buffén kostar 105 kronor vilket på förhand känns nästan lite för billigt. Priset är alltid en svår nöt att knäcka; lägger man sig för lågt kan kvaliteten bli lidande och läggar man sig för högt kanske inte lunchgästerna kommer.

Vid den här tiden är det inte många lunchgäster i restaurangen men Madeleine vandrar ändå vant mellanborden och säkerställer att alla har en bra måltid.

Svampen konferens & restaurang har alltid fyra varmrätter och den här veckan är det Wallenbergare, stekt fläsk, stekt fisk och en currygryta som utlovas vara vegetarisk. Som tillbehör finns alltid tre olika sillar, salladsbord, kokt potatis, potatisgratäng och ris. Just den här dagen verkar dock riset vara utbytt mot potatismos, vilket är förståeligt även om det är lite trist med bara potatis.

Den panerade fisken är tyvärr lite seg och smakmässigt lämnar den inget bestående intryck så jag går snabbt vidare och hämtar nästa varmrätt. Wallenbergarna smakar betydligt roligare och med både ärtor och lingon till blir det tummen upp från undertecknad. Till båda dessa rätter har jag provat såväl moset som gratängen och den sistnämnda vinner klart. Moset är förvisso okej men smakar väldigt likt pulvermos av någon anledning. Potatisgratängen är dock härligt krämig och har en fint balanserande pepparton.

När jag kommit så här långt inser jag att de resterande rätterna får hoppas över, jag vill nämligen ha lite utrymme kvar i magen för efterrättsbordet som ser trevligt ut. Där finns en mjuk kaka med härlig vaniljsås vilket visar sig vara ett ypperligt val. Jag lägger även på ett par av de småkakor som finns på ett fat. För den som inte vill ha så mycket sött finns tre olika ostar med en uppsättning kex som borde tilltala de flesta smaker. Dessutom ett snyggt upplagt fat med fruktbitar. Till det serveras förstås kaffe vilket gör att jag nog sitter lite för länge och drar ut på lunchtimmen. Man får inte ha bråttom här.

De har ett bra miljömässigt tänk på Svampen konferens & restaurang och de försöker också påverka gästerna i den riktningen. Inne vid buffén finns en skylt som förkunnar hur många kilo av gårdagens buffé som fått kastas samt hur många vuxna respektive barn det hade räckt till. Det där tänket går igen även i maten där såväl Wallenbergarna som fisken och den mjuka kakan serveras i relativt små bitar. Det blir alltså lättare för gästen att undvika att ta för mycket på tallriken. Ett bra tänk fler borde anamma.

Slutintrycket är bra även om det finns utrymme för förbättring, i alla fall just den här dagen. Utbudet är riktigt bra, inte minst med tanke på priset, men kvaliteten svajar lite på några punkter. Både fisken och potatismoset var riktigt tråkiga. Kanske kan man höja saker som dessa ytterligare genom att minska på det breda utbudet? Eller kanske handlar det om det, ändå föredömligt‚ låga priset?

Ser man bara till hur mycket bra mat man ändå får för pengarna kan jag inte komma på någon annan i Örebro som slår Svampen konferens & restaurang på fingrarna just nu. Och då må en panerad fisk och lite mos vara förlåtet.

 

Klicka här för att hitta fler lunchrecensioner

 

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.