Örebros bästa pizzaställen


Posted 2015-12-30 in Leva & Bo, Mat & Dryck

Pizzan, detta gratinerade runda och platta bröd med saker på, har blivit det svenska folkets rätt. Den uppfanns i italienska Neapel redan på 1500-talet, men det var inte förrän i slutet av 1800-talet som man började lägga ost på pizzan.

 

Redan 1947 såg de italienska gästarbetarna vid ASEA i Västerås till att pizza serverades på restaurang Sjöhagen. Genombrottet kom dock först 1968 då legendariske krögaren Bengt Wedholm började med pizza på restaurang Östergök i Stockholm. Idag finns det en pizzeria i de flesta kvarter/stadsdelar och vid en egen beräkning fann vi nära 100 pizzaställen bara i Örebro.

Vi närmar oss den stora pizzadagen – nyårsdagen – och vår matskribent Paul Dahlgren guidar som traditionen bjuder till sina tre favoritpizzerior just nu. Här är Pauls tre favoritpizzerior. Besök någon av dem – eller din egen favorit.

 

Fratelli

Fratelli är det senaste nytillskottet på krogtäta Kungsgatan. Specialiten är pizzor, serverade på träbrickor eller i kartong för hämtning. De har en föredömligt tunn, luftig och krispig botten. Pizzorna har alla en tomatsås med litet smak och mozzarellaost, en god fyllning, samt är täckta av en fräsch sallad.

Frutti de Mare är toppad med bläckfisk, scampi, musslor samt färsk vitlök – gott. Parmagiana är ett omtyckt vegetariskt alternativ med grillad aubergine, pesto, pinjenötter, hyvlad parmesan och cocktailtomater. Vi gillar och rekommenderar Diavola, en pizza med stark salami, rödlök och hyvlad parmesan.

 

Paolo’s

Paolo’s, bredvid Stora Hotellet, har tunna och frasiga pizzor med en bra smak. Kännetecknande är den goda mozzarellaosten, tomatsåsen med rätt ”sting” samt de bra råvarorna i toppningen. Pizzan kan ätas på plats i det trevliga caféet eller tas med.

Quattro Formaggi med tomat och ostarna fontina, gorgonzola, mozzarella och parmesan, samt Tricolore med mozzarella, parmesan, parmaskinka med färsk rucola och tomat är två goda pizzor. Prova gärna vår favorit Carnivora, med bresaola, mortadella, parmaskinka och en stark salami samt paprika, oliver och basilika.

 

Stadsträdgården

Ständigt innovativa Stadsträdgården med Hasse Skogh i spetsen har utökat verksamheten med ett eget bageri. Det gör att gästerna numera erbjuds surdegspizzor bakade på eget levainbröd. De stora, fyrkantiga, pizzorna har en perfekt tunn och krispig botten. Alla pizzor har som bas en god tomatsås med litet hetta och mozzarellaost, vilka kompletteras med härliga toppningar.

Havets, med chilimarinerad scampi, och Skoghens, med kantareller och sidfläsk, är två bra val. Einars är fylld med smakrik korv från Korv i hallen, medan Trädgården är det vegetariska alternativet med grillad aubergine, vitlök, rostad zucchini, och oliver. De utsökta pizzorna kan avnjutas på plats eller hämtas hem i specialframtagna kartonger.

 

Pauls favoritpizzerior i Örebro

Fratelli
www.fratelliorebro.se

Paolos
www.paoloscafe.se

Stadsträdgården
www.stadstradgarden.nu

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.