Paco´s – med smak av Mexiko

Text & Bild: Ulf Hjelting
Posted 5 månader sedan in Leva & Bo, Mat & Dryck

Frimis vårevent 2019 – banner
Paco's ägare Geoff tuttle

Sedan december förra året har Paco´s vid Järntorget ny ägare. Geoff Tuttle har bland annat öppnat en tequilabar i den nyrenovera restaurangen.

 

Fredagsmys med tacos. Vem har inte upplevt det? Det ska vara det där kryddiga paprikapulvret med ett stänk chili, spiskummin, cayennepeppar och vitlök – annars smakar det inte Mexiko. Paco´s vid Järntorget i Örebro tillhandahåller hemlagad mexikansk mat för den som verkligen vill känna hur det ska smaka.

– Vi gör vår egen salsa. När jag var liten så fanns inte lördagsgodis och sånt. Man köpte en påse chips och dippade sedan i salsa, säger Geoff Tuttle som växte upp i Seattle i delstaten Washington i USA.

För den som vill, går det självfallet att köpa salsan, men bara hos Paco´s. Målet är att kunna sälja denna salsa i någon av Örebros matvarubutiker. Det är inte bara salsan som är ny – hela restaurangen är omgjord med ny inredning både i källare och på markplan. De bås som fanns förut är borta och en ny ljusare och mera öppen restaurang är vad som möter gästerna. De två våningarna har tillsammans nu plats för cirka 100 gäster.

– Min matresa började när jag som 15-åring fick mitt första jobb på en hamburgerrestaurang i Seattle. Mitt mål var att arbeta ihop pengar till ett körkort.

1991 kom Geoff som utbytesstudent till Sverige. För att få läsa tredje året på gymnasiet fanns det ett krav – att lära sig svenska. Under sex månader intensivstuderade han svenska. Idag hörs det knappt någon brytning alls.

 

 

Är du musikalisk? Personer med bra gehör brukar ha lätt för uttal.

– Njaee, jag gillar musik, men jag spelar inget instrument. Min far hade absolut gehör och min bror spelar i band. Jag gillar att lyssna. Det vore väl konstigt annars när man kommer från en stad som Seattle.

Seattle har producerat band och musiker som Jimi Hendrix, Nirvana, Foo Fighters, Pearl Jam, Mudhoney, Heart, Soundgarden, Alice in Chains och många, många fler.

Från Seattle, till Sverige och till Örebro. Efter studierna blev det arbete hos en grossist med inriktning på restauranger.

– Jag har mer eller mindre alltid arbetat i restaurangbranschen på ett eller annat sätt och när jag sedan fick ett erbjudande om att ta över Paco´s så kunde jag inte bara säga nej.

Inte bara inredningen är uppfräschad, så är även meny. Alla maträtter har fått genomgå en kritisk granskning.

 

Vad är nytt?

– Fish Taco är helt nytt. Vi har jobbat fram en modern variant på en 80-tals klassiker från Kalifornien. Hamburgare ligger mig också varmt om hjärtat som den amerikan jag är. Vår Paco´s grill burger kan även fås med vegetariskt alternativ. Vi har en Caesarsallad på mexikanskt vis med guacamole och quesadilla. Churros är nytt på dessertmenyn. Självfallet har vi även en speciell barnmeny. Vi vill att hela familjen ska känna sig välkommen till Paco´s och därför får barnen kritor och papper att rita på när de kommer hit.

Geoff visar upp en gigantisk bunt som barn tecknat. De flesta motiv är kaktusar. Och just kaktusar, eller snarare agavekaktusen, har sin speciella plats hos Paco´s. Bredvid bardisken och intill trappan till undervåningen finns ett skåp fyllt med tequilaflaskor.

– Det här är vår tequilabar och jag vet att det finns många som har dålig erfarenhet av denna dryck, men det är inte tequila man druckit. Inte äkta tequila.

Geoff öppnar en flaska och en kvalmig doft av forna festminnen gör sig påmind. Han öppnar en helt annan flaska och en helt annan doft uppenbarar sig. Nu luktar det snarare konjak med en dos rökig whisky.

– Det finns tre graderingar av tequila där silver eller blanco är den ljusa genomskinliga varianten. Sedan finns reposado som är lagrad på ekfat i minst två månader och den finaste är gjord på 100 procent blå agavekaktus och som lagras i minst tre år. För att få kalla en dryck tequila måste den innehålla minst 51 procent juice från agavekaktus.

Tequila är alltså en minst lika komplex dryck som exempelvis konjak, rom eller whisky och med en minst lika avancerad tillverkningsprocedur där agavekaktusen skördas och det måste planteras en ny för att kunna göra tequila i framtiden.

– Kom gärna hit och testa. Vi komponerar gärna ihop mat och dryck för en upplevelse och att sitta och smutta på ett litet glas tequila som avec förhöjer verkligen måltiden. Givetvis erbjuder Paco´s både take away och utkörning och catering får både företag och privatpersoner.

Nollnitton online banner

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.