Populära kändisdrycker

Text: Paul Dahlgren
Posted 2018-04-04 in Mat & Dryck

Nordic Wellness 7jun-25jun
Nordic Wellness 7jun-25jun

Vi kan idag finna ett stort antal olika kändisdrycker i Systembolagets sortiment. Försäljningsmängden är mycket skiftande 2017, från de storsäljande lådvinerna i topp, Laila Bagges vin Ruby Zin som sålde 856 000 liter och Mat-Tinas Chardonnay Reserve med 306 000 liter till Tomas Ledins ringa 32 liter exklusiv whisky.

 

Många kändisar, ett 40-tal de senaste åren, har valt att ge sitt namn åt en dryck. Av Systembolagets totala försäljning utgör dock kändisdryckerna en liten del. Mest har Mat-Tina, Petter, Per Moberg och Laila Bagge sålt. Bästa vinerna kommer från mer dryckeskunniga kändisar som Bo Kasper, Per Gessle och sommelierutbildade Petter.

Utbudet är brett där, exempelvis, Erik Lallerstedt namngivit en champagne, Robert Gustavsson en röd Bordeaux, Ronnie Hellström ett tyskt vitt vin, Fredrik Eklund ett rosévin, Plura en akvavit, Glenn Strömberg en grappa och Leif Mannerström en öl.

 

Här kommer tips på två bra röda viner signerade Bo Kasper Orkester och Per Gessle.

Bo Kasper Orkester – Vega de Tera
Bo Kaspers Orkester nylanserade vin sker tillsammans med Vega de Tera, en familjeägd vingård i området Castilla y León som ligger i norra Spanien. Efter att bandet tillsammans provat runt 20 olika flaskor föll valet på smakrika och kryddiga Vega de Tera 2013 som görs helt enligt ekologiska principer.

Vinet är rubinrött och har en finstämd doft av kryddor och mörk frukt. I munnen är det strukturerat och elegant och har inslag av mörka bär som björnbär och blåbär.

Druvorna skördas för hand och efter jäsningen lagras vinet i 12 månader på franska och amerikanska ekfat och sedan i ytterligare två år på flaska. Gott att dricka nu men kan även sparas i uppemot 3-5 år.

Vinet passar bra till de flesta kött- och fågelrätter, pasta, pizza, kallskuret och ost. Bäst serveras det runt 16-18 grader så sätt gärna in det i kylen cirka en kvart före servering.

– Vinet kan drickas bara som det är, lämpligen tillsammans med att vår musik spelas, hälsar Bo Kasper orkester.

 

Per Gessle – Kurt & Lisa
Pers kontakt på Wine Agency, Ann Burgaz, förde samman Per med vinproducenten Marillisa Allegrini på det ansedda familjeföretaget Allegrini. Allegrini har producerat vin i över 150 år och står bakom de välkända vinerna La Grola och Amarone della Valpolicella Classico.

Resultatet av samarbetet blev vinet Kurt & Lisa uppkallat efter Pers föräldrar, rörentreprenören Kurt och konstnären Elisabeth vilkas bröllopsfoto pryder etiketten.

Druvorna är från vingårdar i Toscana och består av 65 procent Cabernet sauvignon, 25 procent Merlot och 10 procent Cabernet franc, Vinet är kraftfullt med en tydlig bär- och fatsmak. Det har lagrats 18 månader på franska ekfat. Passar utmärkt till kötträtter av nöt, lamm eller vilt.

 

Fler kändisar med drycker
Amelia Adamo
Carl Jan Granqvist
Carolina Gynning
Edward Blom
Elvis Presley
Erik Lallerstedt
Ernst Kirchsteiger
Fredrik Eklund
Glenn Strömberg
Laila Bagge
Lasse Stefanz
Leif Mannerström
Maria Montazami
Per Morberg
Percy Nilsson
Petter
Plura
Robert Gustafsson
Robert Wells
Ronnie Hellström
Tomas Ledin
Tina Nordström
Charlotte Perreli
Ulf Wagner
Pernilla Wahlgren

 

Vintipset

Bo Kasper Orkester – Vega de Tera
Beställningssortimentet
nr 75091, 129 kr

 

 

 

 

 

Vinupplevelse
Per Gessle – Kurt & Lisa
Beställningssortimentet
nr 71750, 279 kr

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.