Premiär för jubileumschampagnen Örebro 750 år


Posted 2014-12-15 in Mat & Dryck

Platsen är vinkällaren på Cederbergska stiftelsen. Det är premiär för den specialimporterade jubileumschampagnen Örebro 750 år, som från 3 november finns i Systembolagets beställningssortiment.

 

Bordet i det gamla valvet i källaren till Cederbergska stiftelsen är dukat med snittar och smakprov på den nya champagnen. På plats finns även importören Barbro Carlson. Det var Barbro som 1995 började med offentliga vinprovningar på Örebro slott. 2004 sålde hon sin verksamhet efter att ha introducerat denna typ av mässa även i Skövde och Sundsvall. Istället utbildade hon sig till sommelier och det var på Champagnemässan vid Grand Hotell i Stockholm för tre år sedan som hon hittade en producent som sökte importör till Sverige.

Det var Prévoteau-Perrier som ville in på den svenska marknaden med sin champagne Cuvée Tradition som är gjord på 15 procent Chardonnay och 85 procent Pinots (Noir och Meunier). Det blev ett besök i Frankrike för Barbro hos familjeföretaget som producerat champagne i fem generationer.

– Jag kände direkt att kemin mellan oss stämde, berättar Barbro.

Efter det började den långa processen med att få tillstånd att lagra tullfritt från Skatteverket och att få in drycken på Systembolagets beställningssortiment. Barbro involverade även sin kusin konstnären Sören Eriksson, som studerat vid Konstfack och varit lärare vid Virginska skolan, för att designa etiketten.

– Jag hade lite idéer med slottet som attribut och Svampen, förklarar Sören. Efter ett antal skisser blev resultatet den etikett som nu sitter på nr 77360 i beställningssortimentet för 310 kronor.

 

Vad händer efter jubileumsåret?

– Champagnen kan lagras i minst två år och det är inte helt omöjligt att jag fortsätter med champagnen under 2016, men då under sitt eget namn Prévoteau-Perrier Cuvée Tradition.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.