Recept: Rostad tomatsoppa med ostchips

Text: Thomas Helsing Recept: Jimmi Lannér Foto: Gitsy Lannér
Posted 2018-10-14 in Mat & Dryck

rostad tomatsoppa recept

Nu när hösten verkar ha svept in på allvar så finns det två saker vi gärna äter lite oftare för att värma både kropp och själ – grytor och soppor.

 

Som den här tomatsoppan gjord på färska tomater, med smaker i världsklass. Den kan med lätthet göras vegetarisk genom att byta ut kycklingbuljongen mot grönsaksbuljong. Och vill du ha en mer fyllig måltid är det förstås aldrig fel med en ostfralla till.

 

Ingredienser
500 g tomater
2 hela vitlöksklyftor
3 msk olivolja
1 grovt hackad gul lök
½ tsk torkad oregano
1 tsk socker
2 msk smör
5 dl kycklingbuljong
1 dl grädde
1 krm sambal oelek
salt
peppar

 

Gör så här: Lägg tomater, vitlöksklyftor på en plåt och ringla över olivoljan. Rosta på 175 grader i 45 minuter.

Under tiden steker du lök, oregano, socker och smör på medelvärme tills löken är mjuk och karamelliserad.

När tomaterna gått färdigt så ös över i grytan med lökfräset. Låt puttra i 2 minuter. Slå på 5 dl kycklingbuljong och låt sedan sjuda i 15 minuter på låg värme.

Häll soppan i en mixer och mixa den slät. Sila tillbaka soppan i grytan och häll i grädden och sambal oelek. Låt koka upp och smaka av med salt och peppar.

Servera med ostchips och färsk oregano.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.