Så gör du ett lite godare potatismos


Posted 2014-11-29 in Mat & Dryck

Förvånansvärt ofta handlar matlagning om att inte krångla till saker i onödan. Idag bjuder Joakim Johansson på sitt bästa banala recept.

 

Ser receptet fånigt ut? Bara tre ingredienser? Och är det inte lite mycket grädde? Du kan ha en poäng, men det här potatismoset har rollen av att ha lärt mig att mat kan vara enkel och ändå fantastisk. Så låt mig förklara.

Ursprungligen fann jag en variant som liknar det här i en franskinspirerad kokbok, där det presenteras som godare än det potatismos du kanske är van vid. Vilket inte är så konstigt om du betänker ration grädde och smör kontra potatis. Men jag kollade. Googlade och frågade runt. Och ingenstans fanns det någon som sa att potatis kan må sämre av mer grädde och mer smör.

Jag kokade potatisen. Mosade den. Jag hällde över smörgrädden och tänkte givetvis att det verkade vara alldeles för mycket grädde. Jag smakade och något brast. Hur kan potatismos – något jag ätit sedan jag var barn – vara så här gott? Numera gör jag sällan några som helst experiment med mitt mos. Ju enklare desto bättre.

Potatismos är annars något som många gör fel, vilket jag inte förstår. Potatis i sig är så pass gott (särskilt om du är kräsen med vilken potatissort du faktiskt äter). Vem vill förstöra den? Vitpeppar, exempelvis, är populärt att krydda potatismos med. Ett oskick. Du kan smälla i persilja, ost, en äggula, paprikakrydda eller olika skockor, men det är ju att krångla till det i onödan och att krångla till i onödan är inget du ska göra när det kommer till att tillreda potatis.

Ett enkelt mos – som det här – är lent, fluffigt och smälter i munnen, och passar utmärkt till en kraftig rödvinssås och något stekt eller grillat och drypande. Eller så okynnesäter du det som det är, utan tillbehör. Jag lovar att inte skvallra.

 

Potatismos

1 kg potatis (helst bakpotatis)
3 dl grädde
75 g smör
Salt

 

Koka potatisen, häll av vattnet. Koka upp smör och grädde i en kastrull, och mosa potatisen ihop med smörgrädden tills det blir fluffigt. Smaka av med salt.

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.