Så här enkelt gör du riktigt goda musslor


Posted 2014-08-21 in Mat & Dryck

Du måste faktiskt lära dig att laga musslor. Så bra då! Att vi i just det här numret har en liten grundskola! Med olika receptvarianter!

 

Musslor lät länge avskräckande för mig. Mat för lyxkrogar, för göteborgare i seglarskor, för någon annan som var mycket skickligare i köket än jag. Inget kan vara mer fel. Musslor, vill jag påstå, är något av det enklaste du kan fixa i ett kök – men framförallt kan jag inte komma på en annan rätt som du får lika mycket omotiverad cred för att ha lagat. ”Åhå! Musslor! Fint ska det vara!”, kan sällskapet utbrista imponerat när du berättar vad de ska få till förrätt. Själv har du lagt en halvtimmes jobb i köket – med några extremt enkla moment – och kan kosta på dig att vara nöjd med att alla tror att du är boss.

Iallafall. Steg ett: hitta musslorna. Och nu pratar vi om helt vanliga blåmusslor. Har din lokala matbutik eller saluhall en bemannad fiskdisk brukar musslorna finnas där för ungefär 55–80 kronor nätet. Gör jag musslor som förrätt brukar jag räkna ett nät på två personer, men fråga den du köper av hur mycket hen tror att du behöver (sidospår och grundregel: fråga ALLTID personalen i fisk-, kött- eller ostdiskar vad de tycker och tänker om det du ska köpa; de kommer garanterat att veta mer än du gör och kan styra dig rätt beroende på vad det är säsong för).

Musslor innan tillagning ska leva, vilket de gör när de är stängda eller om musslan stänger sig av sig själv när du knackar på den med knogen. Känns en mussla misstänkt lätt eller typ ihålig? Kasta den. En mussla med trasig skal, eller en mussla som är öppen och inte stänger sig på egen hand, ska du också slänga bort. Det omvända gäller efter att du tillagat musslorna; ät bara de som öppnat sig och undvik musslorna som fortfarande är stängda.

Som sista förberedelse ska du skölja musslorna och skrubba dem rena från alger, och riva bort eventuellt musselskägg (du kommer att fatta när du ser det). Laga enligt någon av receptvarianterna här bredvid. I min värld finns ingen bättre förrätt.

 

Vinångade musslor (2 pers)

Ett nät blåmusslor

2 schalottenlökar (finhackade)

2 dl vitt vin

Bladpersilja

 

Det här är det första musselrecept jag lärde mig – moules marinières – och också det enklaste. Bryn schalottenlöken i smör i en kastrull, häll över vinet och låt koka upp (smaka av med salt och peppar) innan du stjälper i musslorna. Sätt på ett lock och låt koka/ångas i 5–10 minuter, eller tills musslorna öppnat sig. Strö över rikligt med finhackad bladpersilja och boom! Färdigt!

Servera omgående efter tillagning. Gärna med bröd till, och kanske en skål aioli eller majonnäs, eller en kryddad yoghurtröra. Och vitt vin.

 

Varianter:

Du kan göra många små förändringar (googla!) – här har du två. Bryn exempelvis en finhackad, röd chilifrukt ihop med löken och byt persiljan mot koriander för en hetare variant. Eller testa att fräsa löken ihop med 100 gram tärnad bacon och 2 finhackade vitlöksklyftor, och byt ut hälften av vinet mot grädde.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.