Sorella – med italienskt på menyn


Posted 2016-11-21 in Leva & Bo, Mat & Dryck

Lokalen som sådan har huserat både Mitt andra hem och nu senast IVY bar och grill. Nu har Sorella monterat ned uteserveringen för denna säsong och flyttat inomhus till nyrenoverade lokaler.

 

En lång bardisk leder gästerna in i lokalen från entrén. Här är det både ombonat och familjärt inrett. Belysningen är dämpad för att skapa just den där särskilt välkomnande stämningen och möblerna är noggrant utvalda. I en av kylmontrarna bakom bardisken hittar vi specialimporterad italiensk öl. Denna ölproducent går under namnet Amarcord och givetvis anspelar namnet på filmregissören Federico Fellinis film med samma namn från 1973. Bryggeriet finns i Rimini och startades 1997. Flaskorna är ytterst genomtänkta och allt avslutas med en mycket stilren porslinskork. Två olika sorters öl erbjuder Sorella från Amarcord.

– Vi satsar mycket på att kunna erbjuda dryck från Italien. Alla röda viner är givetvis italienska och alla vita, förutom en chablis från Frankrike, är också från Italien, säger Erik Axelsson som är ny restaurangchef på Sorella. Han tillträdde tjänsten i somras och kommer närmast från Makeriet där han jobbade i vinbaren.

Vid en av bardiskens tappkranar hittar vi ytterligare en italiensk öl – Birra Moretti, en ljus lager med påtaglig eftersmak av friskt syrligt äpple.

Lokalen för Sorella hittas vid nedre delen av Stortorget och den har under sommaren genomgått en större renovering och endast varit öppen som en passage för toalettbesök för uteserveringens besökare.

– Vi har haft en smått magisk sommar på uteserveringen. Nu hoppas vi att vi kan ta med oss den känslan och succén in under hösten och vintern, säger Erik samtidigt som några av kvällens gäster anländer.

Inför intåget från uteservering, till att öppna restaurangen, har Sorella även skapat en ny meny. Givetvis utgår den utifrån ett italienskt koncept med vällagade rätter som lutar åt fine dining.

– Men det går givetvis bra att bara komma hit och ta ett glas kombinerat med antipasti. Personligen kan jag rekommendera vår saltimbocca med kalvfilé, parmaskinka, jordärtskockspuré och confiterade kvisttomater. Vår torskrygg gillar jag också skarpt och är verkligen något för de som gillar fisk.

Översätter man ordet saltimbocca från italienska så blir den svenska betydelsen ungefär ”hoppa in i munnen”. Menyn kommer även att anpassas efter årstid och till de råvaror som då finns tillgängliga. Planen är att ändra meny minst två gånger per år.

– Vår ambition är att vi ska bli stans mysigaste restaurang och mötesplats. Det ska vara lite som att komma utomlands, lite känsla av Rom om man så vill. Familjärt och välkomnande.

 

Finns det tankar på någon form av musikalisk underhållning under inomhussäsongen på Sorella?

– Vi har tänkt lite i de banorna. Kanske en DJ på fredagar och lördagar eller trubadur. Vi har ännu inte bestämt oss för vad det kan bli. Just i nuläget ska vi sättas oss ned och planera vad som kommer att hända på Sorella fram till jul och nyår, avslutar Erik.

 

För den som är ännu mer språkintresserad med fäbless för det italienska språket så betyder Sorella ”syster” om ordet översätts till svenska.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.