Vad ska jag ha i glaset i sommar?

Text och foto: Ulf Hjelting
Posted 2021-07-27 in Leva & Bo, Mat & Dryck, Näringsliv

Philip Wangström, sommelier

Vad är trendigt och vad är ett bra alkoholfritt alternativ att ha i glaset den här sommaren? Totally Örebro har frågat sommelier Philip Wangström om vilka drycker som är trendiga i sommar.

 

Philip Wangström har en utbildning vid NSU (Norsk Sommelier Utdannelse) i Oslo i ryggsäcken.

– Jag har varit i branschen i över elva år. Jag gick hotell- och restaurangutbildningen på gymnasiet och började sedan jobba med service för att senare dra allt mer åt dryck. Jag fick min utbildning som sommelier av min dåvarande arbetsgivare i Norge, säger Philip Wangström som flyttade från Jönköping till Örebro för tre år sedan.

Året för sommelierutbildningen var 2016 och sedan dess har Philip Wangström varit verksam sommelier.

– Det här är lite av ett nörderi och ett hantverk där det gäller att kunna kombinera rätt dryck med rätt mat. Det är en utmaning jag gillar.

 

Har din palett av smaker förändrats av sommelierutbildningen?

– Absolut! Nu har jag en mycket bredare smak och en helt ny värld har öppnat sig. Nu vågar jag testa drycker och är inte låst till bara sådant som jag redan känner till. Allra helst testar jag olika akvavit. I Oslo fanns det en restaurang som hade över 100 olika sorter.

 

Vad är sommarens stora trend?

– Vermouth, det vill säga kryddat vitt vin. Trenden nu är vermouth och sodavatten i ett glas fyllt med isbitar. Även lambrusco, mousserande rött vin, är en trend som kommer allt mer. Och så självfallet spritzers i alla former, där Aperol och Hotel Starlino med påtaglig apelsinsmak är säkra kort.

 

Och om det är fotboll på tv?

– En krispig, bra humlad, lager. Besk ipa ersätts av lager och ale och där rekommenderar jag Mikkellers K:rlek som har en påtaglig humlesmak. Italopils från Stockholm brewing company har inte bara en snygg etikett utan är en otroligt bra pils och sedan har vi Carnegies Kellerbier som är en ljus, behaglig lager. Är det värmebölja så skulle jag föreslå att man gör en sangria som även är lätt att göra helt alkoholfri.

 

Och rosétrenden?

– Den dör aldrig och särskilt inte på sommaren. Det är som julöl på Julen. Rosé ska bara finnas där. Här rekommenderar jag en Otazu från Navarra, nr 78988 på Systembolaget, 149 kronor i beställningssortimentet. Passar utmärkt till sommarmat som fisk och sallad.

 

Rött vin?

– Där vill jag stanna i Spanien och då i Galicien. Här finns menciadruvan som ger ett lättdrucket och inte allt för komplext rött vin. Även detta är en ordervara: Nr 73949 för 159 kronor.

 

Vitt vin?

– Nu åker vi till Portugal som är ett mycket underskattat vinland. Här finns det otroligt bra viner. Här rekommenderar jag Aphros Loureiro som har en nyanserad, fruktig, mycket frisk smak med inslag av gula päron, persika, mineral, ananas och citron. Finns på Systembolaget; Nr 3932 för 134 kronor.

 

Bubbeltrenden?

– Den håller också i sig, det ska vara bubbligt och sött. Varför inte en cava? Spanskt mousserande i form av Campo Viejo för 89 kronor funkar utmärkt. Nr 7782 och finns på närmaste Systembolag. Eller alkoholfritt mousserande i form av Richard Juhlin med smak av marsipan och vit choklad. Även den kostar 89 kronor på närmaste Systembolag.

 

Finns det någon dryck som är på frammarsch?

– Alkoholfri öl! För 15 år sedan gick det knappt att dricka. Idag har de flesta bryggerier ett bra alkoholfritt öl i sitt sortiment. Stella Artois har det, Peroni har det och Mikkeller har det. Funkar utmärkt både till sommarlunchen och framför tv:n till fotbollen.27

 

Fler dryckestips hittar du här

 

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.