Vår Julmat


Posted 2015-12-20 in Mat & Dryck

Under årets viktigaste mathögtid är smakerna yviga; inläggningar, rökt och ugnsstekt samsas med fisk, kött, vegetariskt och gräddigt. I boken Vår julmat ges sju förslag på turer kring julbordet så att maträtterna får möjlighet att harmoniera med varandra.

 

Rätterna har rena, tydliga smaker, ofta med en modern twist. Råvarorna är för det mesta traditionella och författarna är kända för sin osvikliga känsla för råvaror och smaksättningar. Christian Hellberg vann Årets kock 2001 och har varit programledare i Sveriges mästergrillare, Sveriges skönaste gårdar och Fyra stjärnors middag. Han är uppväxt i Fjällbacka och har medverkat i Kockarnas kamp och är styrelsemedlem i Årets kock.

Anders Dahlbom Wettergren vann Årets Kock 1993, belönades med Guldfisken 1992 och har ansvarat för Nobelmiddagen i flera år. Han är domare i Sveriges Mäs- terkock, styrelsemedlem i Årets kock och har medverkat cirka 500 gånger i TV4:s Middagstipset.

Vår Julmat ges ut av förlaget Nygren & Nygren och klickar du här kan du vinna ett exemplar av boken. Tävlingen pågår fram till 31 december.

 

Rökt laxrulle — med spiskumminsås

Cirka 6 portioner
200 g rökt lax, skivad
100 g färskost (typ Philadelphiaost)
1⁄2 dl hackad dill
1⁄2 dl hackad bladpersilja
1 dl majonnäs
1 msk vispgrädde
1 tsk mald spiskummin
1⁄2 tsk mald kanel

Placera de rökta laxskivorna i en kvadrat, 20 x 20 cm, på plastfilm.
Bred färskosten i en jämnt lager över laxen.
Fördela dill och persilja över osten.
Rulla ihop till en jämn och fin rulle.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.