Vegetariska Örebro


Posted 2016-06-16 in Mat & Dryck

Casinotopp banner

Att äta vegomat, på heltid eller som en större del av vad man äter på det hela taget, är något som vuxit sig så starkt att det inte längre kan beskrivas som bara en trend. Hyllorna i livsmedelsbutikerna fylls med köttfria alternativ och restaurangerna utökar sina menyer för att tillmötesgå nya önskemål hos sina gäster. Här i Örebro finns det en rad restauranger som har de gröna alternativen som huvudfokus.

 

Stadsträdgården Restaurang & Café
Stadsträdgården närmar sig sakta men säkert sitt 20-årsjubileum och gör det med några av Örebros bästa vegetariska alternativ på lunchmenyn. Vid sidan av kött- och fiskrätter så finns varje dag två vegetariska alternativ att välja från. Stadsträdgården vill att grönsakerna ska gå från birollsinnehavare till något som tar plats på tallriken, och det gör man med egenodlade råvaror.

Restaurangen erbjuder även pizzor, däribland naturligtvis vegetariska alternativ, som man kan äta på plats eller ta med sig. Under juli månad hålls också återkommande musikevenemang. Äter gör man här omgiven av vacker grönska, antingen inne i växthuset eller på uteserveringen med utblick över den prisbelönta Stadsparken.

 

Kafé Kulör
Elin Skoglund hade länge känt att det fattades ett alternativ med vegetarisk mat i Örebro. Under mammaledigheten träffade hon sin framtida kompanjon, Åsa Algulin på en föräldraträff.

– Vi använde stora delar av vår mammaledighet till att planera vår restaurang, och när det väl satt igång så gick det väldigt fort. Vi började prata om det i mars, och i juli samma år så stod vi plötsligt med en lokal där vi nu haft öppet i 18 månader, berättar hon.

Lokalen ligger i hörnet Slottsgatan–Olaigatan och är väldigt hemtrevlig. Här serveras en liten mängd kötträtter men fokus ligger på vegetariskt, veganskt och raw food, det för Sverige relativt nya konceptet där maten inte hettas över 40 grader.

– När man hettar upp maten till höga temperaturer så förstör man mycket av enzymerna i maten och sänker då näringshalten ganska radikalt. Det som också är bra med rawfood är att man kan unna sig något gott som faktiskt innehåller näring, vilket är mer än man kan säga om vanlig fika, konstaterar Elin Skoglund och syftar på det breda utbud av bakverk som vid sidan av maten finns inom raw foodgenren.

Hon pekar också på en estetisk fördel med vegetarisk mat och raw food: den är väldigt vacker och blir på så vis näring för både kropp och själ. Mottagandet av Kafé Kulör har varit positivt. Elin upplever det som att många har känt att det fattades ett grönt alternativ i stan.

– Det har väl varit någon som kommit in och gått igen med motiveringen att det varit ”för grönt”, men den övervägande majoriteten tycker det är jättebra att vi finns, konstaterar Elin Skoglund.

 

Rosengrens Skafferi
Margareta Rosengren har gett kurser i vegetarisk matlagning i 15-16 år och har sett hur attityderna förändrats.

– Då kunde man inte ens skriva “vegetarisk matlagning” om man ville att folk skulle komma, utan man fick formulera det som att man lagade ”gröna rätter”, berättar hon.

Sedan fem år tillbaka driver hon restaurangen Rosengrens Skafferi på Örebro läns museum, som helt fokuserar på vegetarisk mat och som vann Årets miljöpris på senaste Örebrogalan.

– Till att börja med var folk ganska skeptiska och trodde inte att det skulle gå, och vi hade under en period alternativet att man kunde välja till rökt lax eller rökt kött, men det valde vi så småningom att ta bort, och folk kommer ju och äter, vi har inte haft några problem, konstaterar hon.

På det dignande buffébordet hos Rosengrens Skafferi så finns både raw food, veganska samt lakto-vegetariska alternativ (innehåller mejeriprodukter). Att den vegetariska, eller för den delen veganska, kosthållningen är något som bara är på besök tror inte Margareta Rosengren på. Hon menar att hon också ser saker som var populära på 70-talet göra sitt återtåg.

– Ett exempel är detta med att syra sina egna grönsaker, som är både gott och nyttigt. Bland annat är det väldigt bra för både magen och tarmfloran. Makrobiotisk kost, där det bland annat ingår olika typer av alger, var ju också väldigt stort då och det tror jag också är på väg tillbaka, konstaterar Margareta Rosengren.

 

Ingeborgs Restaurang & Café
Ingeborgs kan i väldigt stor utsträckning sägas vara restaurangen som förde raw food till Örebro, och man har följaktligen varje lunch ett raw food-alternativ av kockar specialiserade på den typen av matlagning samt ett vegtariskt alternativ på menyn. Man erbjuder även raw food-alternativ som fika eller mellanmål.

Ingeborgs har gjort det till sin specialitet att hålla ett brett utbud av Kombucha, en vitaminrik dryck som tillverkas av levande bakteriekultur av mjölksyra som fermenteras med ekologiskt te och sägs ha en lugnande inverkan på mage och matsmältning.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.