Vin – från lyxvara till sällskapsdryck


Posted 2013-04-09 in Mat & Dryck

Vin har gått från att vara en lyxvara till att idag vara en naturlig och omtyckt sällskapsdryck. Vårt svenska Systembolag, bildat 1917, säljer årligen 180 miljoner liter vin. Försäljningen har fördubblats sedan 1996, mycket beroende på lådvinerna som står för halva försäljningen.

Tänk att denna dryck av jäst saft från vindruvor kan tilltala så många. Enligt forskarna skapas vinets smakupplevelse genom att hjärnan samtidigt lyckas omvandla doften vi tar in genom näsan och smaken vi får genom munnen. Den bästa smakupplevelsen skapas givetvis om ett gott vin kombineras med god mat.

 

Champagne & mousserande

Bästa starten på en fest, bjudning eller en middag för två är ett glas mousserande eller champagne. Utbudet är stort av bra mousserande viner. Kända champagnehus som Bollinger och Paillard ger det lilla extra. Favoriten för tillfället är champagnen Brut Millésimé från Andre Clouet, perfekt torr och frisk.

 

Vitt vin

Ett bra vardagsvin passande som sällskapsvin eller till mat är det prisvärda La Gascogne par Alain Brumont. Har hållit hög klass under ett antal år. Torrt och fruktigt.

Vid mer festliga tillfällen är favoriten en Mersault. En bra Mersault förhöjer de flesta rätterna och slår ut vinpaketen, främst i smak, men också i pris.

 

Rött vin

Italienska viner tilltalar, inte minst efter att jag nyligen återbesökt Piemonte. Ett lätt men smakrikt vardagsvin är Brolio, en Chianti Classico produkt från Baron Ricasolis vackra vinslott i Toscana.

Väntar på att åter få öppna en flaska av Barolovinet Ravera årgång 2007. Uppskattar stramheten, fylligheten och de härliga aromerna. En njutning. På lagring finns en fransk Chateau Smith-HautLafitte från Graves i Bordeaux från toppenåret 2005. Kommer att tas fram vid ett mycket utvalt tillfälle.

 

Starkvin

I ökad omfattning serveras starkvin till desserten och/eller osten. Ett oskick är de olika former av marmelader som ökar som tillbehör till ostar. Undantagsvis förhöjer de ostens smak men berövar alltid vinet dess arom. En bra ost äts bäst med ett gott bröd och ett lämpligt glas vin. Sydafrikanska Allesverloren-Fine Old Vintage är ett bra starkvin som bara blir bättre om det lagras några år.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.