100 skäl att inte lämna Örebro


Posted 2016-02-04 in Leva & Bo, Mer Läsning

Funderar du på att lämna stan? Funderar du på att flytta hit? Vi har listat etthundra oumbärliga argument till varför Örebro är rikets mest fantastiska stad att bo och vistas i.

 

1. Folk at Heart

Lira akustiskt med publiken inom en armlängds avstånd? Då ska du lira på Scandic Grand i början på januari varje år. Trångt, intimt, mysigt och kanske lite jobbigt.

 

2. Ritz/Badhuset

Huset där vi som är födda på 60- och 70-talet lärde oss simma. Numera kan man (nästan) simma i baren och flaxa loss på ett dansgolv där en gång simbassängen fanns.

 

3. Familjen Fares

Ja, men gör en ny film nu då! Josef Fares har valt att satsa på en karriär med att utveckla spel. När han gick på Rudbecksskolan struntade han i det mesta, förutom att sitta och klippa film i Studiefrämjandets lokaler på Köpmangatan. Jan hittade man på Österplans loppis och Fares gjorde teater i Göteborg och medverkade i brorsans kortfilmer.

 

carljan_foto_SussaneKronholm4. Carl Jan Granqvist

Mannen som sagt följande om att åka limousin: Som skjuten ur en horkanon. Vin och gott att äta har gjort honom rikskänd. Tyvärr syns han alldeles för sällan på Örebros gator.

 

5. Bio Roxy

Film med stil och stil på film. Bio Roxy håller fanan högt vad det gäller kvalitetsfilmer. Filmer gjorda med Hollywoods actionformulär 1A hittar du på andra biografer. Vill du ha tänkvärda, sevärda och makalösa filmer går du till Bio Roxy.

 

6. Open ART

Konst, konst och så lite konst. Vartannat år förvandlas Örebro innerstad till en kokande offentlig konsthall. Den där gula kaninen på Stortorget satte Örebro på den internationella konstkartan.

 

7. Svartån

Flyter genom vår stad. Paddla kanot, simma (den som vågar) eller bara betrakta denna kolsvarta åns skönhet under alla årstider. Dessutom torde skrotvärdet på allt som hamnar i ån vara värt en hel del.

 

8. Solsystemet i Örebroformat

Vill du få en uppfattning om hur ynkligt liten Jorden är? Med start på Olof Palmes torg och med slut uppe på Svampen går det att få en liten uppfattning om avståndet mellan Solen och dvärgplaneten Pluto.

 

9. Örebro slott

“Why did you build a castle in middle of town?”. Amerikanska turister kan ha lite svårt att greppa varför det finns en slott mitt i staden. “From what? 11 century? You’re kidding me”. Jo, gammal som gatan.

 

10. Oset

Naturreservat. Fåglar och kor som gärna anfaller parkerade cyklar. Detta är Örebros friluftslunga. Ta en promenad, njut av naturen, ta en fika på Naturens Hus.

 

11. Stadsparken

Öppet året om. Dock lite mer aktivitet på sommaren. Ta med en filt. Slå dig ner. Läs en bok och besök närbelägna Wadköping.

 

12. Stadsträdgården

Här finns en av Örebros bästa vegetariska luncher. På sommaren bjuds det på konserter i avslappnad miljö.

 

13. Clarion

Inte bara ett hotell längs Kungsgatan. Här genomförs också ett stort antal konserter varje år och Örebro blues & rock genomför sina spelningar med lokala band på Clarion.

 

14. Örebro Öl & Whiskey

Två dagar mässa varje höst med provsmakning av ädla drycker på Conventum. Testa nya öl från Sveriges mikrobryggerier eller från Närke kulturbryggeri. Ska whiskyn vara av acetonkaraktär eller rökig som en nytjärad båt? Smaken är olika. Här hittar du garanterat något för just din smak.

 

15. Heavens Door

Café, konsthall och andra handsaffär där det arrangeras konserter. Kan man få in allt under ett tak? Jajamen! På Heavens Door vid Järntorget finns allt detta i en och samma lokal. Det är också mysigt och hemtrevligt med hembakade läckerheter till kaffet eller ölen.

 

16. Bishop Arms

Häften av bardiskens alla tappkranar är tänkta för Sveriges mikrobryggerier. Här finns alltid något nytt och spännande. Blåbärsöl? Jepp. Det är här du kan hitta den eller kanske någon spännande porter eller IPA.

 

17. Hindersmässan

En gång per år, i slutet av januari, firar man att en Hindrik mördades i Åbo, eller nåt sånt. En gång i tiden samlades man runt Svartån i Örebro för att handla med järn och djurskinn. Idag handlar Hindersmässan om godis, mat, strumpor och soppåsar.

 

18. Örebros musikliv

Det finns i princip en Eric Clapton i varje gathörn i vår stad. Musiklivet är gigantiskt och det repas i varje källare eller hus som kan fungera som replokal. Stonerrock och psykedelia är vi outstanding på och många många band drar också på turné i våra södra grannländer.

 

19. Gymmen

Utbudet är smått fantastiskt. Du kan välja tid på dygnet, vikter eller maskiner, centralt eller nära din bostad. I Örebro behöver du bara se till att ge dig själv en spark i ändan och komma iväg, sedan går det nästan inte att missa att snubbla in på ett gym.

 

20. Champis

Champis är nästan lika etablerat som Janssons frestelse och surströmming. Okej då, kanske en liten överdrift men vi får ju liksom hålla på det vi har. Många är de som någon gång skålat med den klassiska Magnumbuteljen till nyår och därutöver finns den i alla behändiga storleker. En tvättäkta Örebroläsk.

 

21. Behrn

Behrn Arena, Behrn Tower, Behrn Hotel. Någon ville för några år sedan döpa staden till Behrnebro – staden där man spelar behrndy. I 107 år har Behrn varit fastighetsägare i Örebro och nu styr fjärde generationen företaget. Cirka 170 000 kvadratmeter fastighet ägs idag och man utvecklar ständigt nya ideér för hur Örebro ska se ut i framtiden.

 

22. Staden som växer

Örebro växer så det knakar. Snart är vi 150 000 invånare och det byggs som aldrig förr och inflyttningen har aldrig varit större. Det här skapar nya jobb, nya förutsättningar och nya möjligheter. Vill du vara i framkant inför framtiden – flytta hit för sjutton!

 

23. Alla pizzerior

Det finns i princip en pizzeria i varje gatukorsning. Vägen till en Labussola är aldrig lång. Nyårsdagen en pizzadag? I Örebro är alla dagar pizzadagar.

 

24. Alla frisörer

Frisörerna är nästan lika mångtaliga som pizzeriorna. Gör ett klipp och klipp dig. Priserna varierar från 250 kronor till ännu dyrare. Alltid går det att hitta någon som vill rufsa till eller släta ut din kalufs.

 

25. Gustavsvik

Förr var det en utomhusbassäng med tempererat vatten. Idag är det ett äventyrsbad med fullt av möjligheter. Rutschbanor, vattenfall, tropiska miljöer eller bara vanligt motionssim. Och med tanke på relaxen behöver man faktiskt inte ens bada en sekund för att ta del av utbudet.

 

26. Hästhagen

Utomhusbada i Svartån – om du vågar. Vi hoppas på att kommunen ger ett stort ja till fortsatt badande. Kolibakterier? Äsch, like skit rensar bara magen. En kallsup friskar upp i sommarvärmen.

 

27. Engelbrekt

Känner du dig som en revolutionär? Lite lagom upprorisk? Välkommen i gänget. På Stortorget står Engelbrekt Engelbrektsson staty. Ja, när man köpte statyn hade konstnären visserligen haft italienaren Garibaldi som förebild. Men va sjutton, ingen vet ju egentligen hur Engelbrekt såg ut på 1400-talet.

 

28. Tondöv

Då är vårt klockspel på Stortorget något för dig. Värre missljud finns inte och är du totalt tondöv lär du kunna njuta i fulla drag. Jo, det finns förprogrammerade ljudslingor men man har valt att låta en utomstående tonsätta. Det blev visst lite galet mellan H och B, typ, men det är garanterat ett unik stycke som ljuder över Stortorget. Får du resonans i plomberna och ont i huvudet är du inte tondöv.

 

Toaletter29. Gratis toaletter

Det kostar att äta och dricka, men numera är det åtminstone gratis att göra sig av med det igen på stadens offentliga toaletter.

 

30. Peter Flack

Figurerna han gjort är många men det finns bara en Peter Flack, och han är vår. Vad mer behöver man säga?

 

31. Klubblivet

Välbesökt, svettigt och skön stämning. Vi är i det närmaste bortskämda med högklassiga nattklubbar här i stan. För den som vill slå klackarna i taket så finns det alltså en hel del att välja på. Se till bara att inte fastna med klackarna.

 

32. Skostaden

Somliga går i trasiga skor, men det behövde man förr inte göra i Örebro. Här fanns det en skofabrik i nära nog varje gathörn. För att minnas detta bär örebroarna fortfarande skor. Inte minst i gathörnen.

 

33. Cajsa Warg

Den första matmamman. Inspiration för alla som stirrat in i skafferiet, hittat nudlar och senap och tänkt “Man tager vad man haver”.

 

34. Fotbollen

Vill man se pojkar, flickor, män och kvinnor jaga en boll över en gräsplan erbjuder Örebro oändliga möjligheter. Eller vad sägs om Örebro SK och KIF Örebro i Allsvenskan. Och så klassiska plantskolan BK Forward vid Trängens IP. Och då har vi bara skrapat på ytan till fotbolls-Örebro.

 

35. Hockeyn

Vill man istället se i huvudsak män halka runt på is i vild jakt på en platt och rund grej så finns det även då alternativ. Örebro Hockey har sedan de tog steget upp i SHL höjd idrottstemperaturen i stan med flera grader. Det är nästan så att isen i Behrn Arena smälter.

 

36. Svampen

När resten av Sverige började haja budskapet från Electric Banan Band att man bör bo i en svamp om man inte vill ha kramp så kunde Örebroarna luta sig tillbaka i lugn och ro. Våran svamp har stått där sedan 1958. Okej, det är nog ingen som får bo i den men besöka den kan vi iallafall göra. Huruvida det hjälper mot kramp är inte helt klarlagt än.

 

37. Konstgallerier

Vill man känna sig kulturell så behöver man inte anstränga sig så mycket. Gallerier finns det gott om, inga galler i, men ibland kan det bli konstigt. (Vi ber om ursäkt men skriver man 100 små texter på kort tid går det inte alltid att upprätthålla humornivån.)

 

38. Örebro läns museum

Det finns en historia, och delar av den hittar man här, inte minst om de som en gång beslutade sig för att också stannade kvar i Örebro.

 

39. Järntorget

Det finns en gigantisk svart gummianka här gjord av bildäck. Bara en sådan sak. Dessutom kan man gå hit på vintern och titta på när ingen åker skridskor. Eller helt enkelt åka själv.

 

40. Fratellis

God pizza, god öl och med det passande namnet Fratellis. Ingen slump.

 

41. Stallbacken

Ett litet vackert torg där man kan både fika, äta mat och shoppa. Och du, varma soliga sommardagar är det inne på det här gamla kullerstenstorget du vill vara. Det är inte bara i Karlstad som solen skiner som bäst.

 

42. Rävgången

Räv kanske det inte finns så många av här, men desto fler örebroare söker sig hit för att dra ett par djupa andra tag, varva ned och ladda om.

 

43. Alnängarna

Koloniområdet Alnängarna fyller 115 år i år, och var ursprungligen till för anställda på cv-området. Sedan 1970-talet är det öppet för den som vill att försöka hyra en ledig plätt, och här möts man inte bara över potatis och ringblommor, här möts man även över kulturgränser. Vid 100-årsjubilet var det runt 20 olika nationaliteter som gärna lade sin fritid på att ränsa ogräs.

 

44. Örebros julpyntning

Mitt i mörkaste november dränks staden i ljus, mellan husen, i träden, från stolpar och ställningar. Det är svårt att inte bli fem år och längta till jul igen.

 

45. Wadköping

Kultur, mat, lite udda shopping och allt förpackat i minnet av Örebro som det en gång såg ut i form av gamla byggnader placerade vid Svartåns strand. Oemotståndligt.

 

46. Rosengrens skafferi

Den enda restaurangen i stan där man måste säga till att man vill ha kött till maten, vilket för många ställer normen på huvudet. Men vi rekommenderar den plantbaserade buffén.

 

47. Hjalmar Bergman

Har gett namn åt en teaterbyggnad, en gata, Wadköping och i förlängningen också åt Hjalmar Berglund. Utöver det var han också en högproduktiv författare. Släng dig i väggen, Håkan Nesser.

 

48. Marknadsafton

Julafton mitt i sommaren för shoppingglada. Trängsel, marknadsstånd, butikserbjudanden. Och trängsel. Obetalbart.

 

49. Den geografiska placeringen i Sverige

Om man faktiskt vill lämna Örebro, om så bara för en liten stund, så kommer man nästan var som helst på väldigt kort tid.

 

50. Bokmässan

Kvadratmeter på kvadratmeter med böcker och författare. Tillräckligt för att få en den mest motsträvige bokmalen att fyllas med glädje.

 

51. Ernst Kirchsteiger

Allas vår Ernst! Vi struntar i om han är född och uppvuxen någon annanstans. Han bor i Örebro nu och det är anledning nog att stanna kvar här för evigt. Chansen finns ju att man stöter på honom på stan och att man då blir uppfylld av totalt mys. Vi har hört att det ska vara precis som att uppnå nirvana.

 

52. Stadsodling

Morötter i centrum. Både teoretiskt och geografiskt. Nytänkande och med framförhållning. Örebro är på väg att bli en ätbar stad.

 

53. East West Sushi

En av Sveriges bästa sushirestauranger. Kravmärkt och dessutom prisad av Världsnaturfonden för den höga andelen miljöcertifierad fisk på menyn. Det är egentligen anledning nog, men för att spetsa till det lite extra är de dessutom en av Örebros flitigaste konsertarrangörer.

 

54. Krämaren

Det kan vara svårt att förstå, men en gång i tiden var Krämaren en av Sveriges modernaste och mest utmanande byggnader. Vid invigningen 1963 blev det kaos och hysteri när både örebroare och folk från andra städer strömmade till för att få en glimt av framtidens köpcenter.

 

55. Örebro Kex

Tjena kexet, står du här och smular? En gång i tiden var Örebro starkt förknippat med kex och det var här både Bragokexet och de vaniljfyllda Waferskexen såg dagens ljus för första gången. Värt att lägga på minnet nästa gång någon göteborgare stolt påstår att det är Göteborgs Kex som numera producerar de två klassikerna.

 

Millencolin_pressbild_Foto_ErikOhlsson

 

56. Millencolin

Swedens finest när det kommer till skate- och punkrock och en av stadens främsta musikexporter genom tiderna. Dessutom håller de fanan högt fortfarande. Signades till Burning Heart Records, som hade huvudkontor i Örebro, och var en viktig del i det kultförklarade skivbolagets framgångar.

 

57. Saluhallen

Stans kanske främsta mötesplats när det kommer till mat och dryck. Under ett och samma tak hittar man både restauranger, fisk- och charkbutiker, delikatesser samt en bar och bistro. Kommer man inte överens om vad man ska äta är det perfekt, eftersom man kan välja precis det man själv vill och sedan slå sig ned vid samma bord ändå. Bra puls och skönt häng.

 

58. Burning Heart Records

Kultförklarat skivbolag grundat av Peter ”Babs” Ahlqvist, som efter att ha signat Millencolin flyttade huvudkontoret till Örebro. Efter ett par turbulenta år med dålig skivförsäljning lades bolaget ned, men i slutet av 2014 meddelade ”Babs” att Burning Heart skulle återuppstå igen. Givetvis i Örebro.

 

59. Närke Kulturbryggeri

Örebros fina mikrobryggeri har bryggt smakrik öl i över tio år och flera av dem har blivit prisade för sin smak. Mest känd är kanske deras Örebro Bitter, en bitter ale som går under devisen ”Du blir vad du dricker”. De har även gjort öl speciellt för Metallsvenskan (Hårdrocksale) och Örebro Pride (Rainbow Warrior).

 

60. Cykelstaden

Det finns cirka 215 kilometer separerade gång- och cykelvägar i Örebro. Dessutom planeras det för totalt 15 huvudcykelstråk, varav fem redan är färdiga, för att man snabbt ska kunna cykla till och från jobbet. Breda och raka cykelvägar, utan tvära svängar, med bra belysning och tydlig orange markering så att du kan trampa på i full fart. Det är lite som Autobahn. Fast på cykel.

 

61. Hjalmar Berglund

Revy, buskis, bondkomik – you name it. Peter Flack är, i rollen som Hjalmar Berglund, Örebros okrönte revykung. Han försökte sig på en sejour med två revyer i Stockholm under 80-talet, men det var allt bättre på hemmaplan för det blev inte mer än så. Bondkomiken funkar alltid bättre i Örebro. Kom ihåg det när du kastar blickar bortom stadsgränsen.

 

62. Internationella kattutställningar

Två gånger om året arrangerar Nerikes Kattklubb internationella kattutställningar i Conventum Arena. 600 katter, 2 400 tassar och hur många klor som helst. Ingen kan komma och säga att det inte är något klös i den här staden.

 

63. Franciskuslunden

Franciskuslunden ligger i Adolfsberg och är Örebros egna jurtjyrkogård. Viloplatsen för insomnade husdjur har ett förflutet som galgbacke från 1600-talet fram till 1800-talet. Tjuvar och banditer avrättades inför örebroarnas ögon, bland annat genom hängning eller halshuggning. Ryktet säger att det spökar på platsen idag, men vill man säkert veta är det bäst att undersöka saken själv.

 

64. Live at Heart

Örebros och hela Sveriges svar på South by Southwest. Festivalen växer för varje år som går och rymmer både musik, film och föreläsningar. Det är en smått magisk känsla att under ett antal dagar kunna snurra runt på stan, trilla in på valfri krog och upptäcka ett nytt fantastiskt band – gång på gång.

 

65. Örebro Comedy Club

Man brukar ju säga att ett gott skratt förlänger livet och vissa forskare menar att 100 skratt är som en halvtimmes gymträning för både hjärta och lungor. Det låter rätt okej att kunna gå på stand up-klubb för att få den perfekta kroppen till Beach 2016.

 

66. Ånnaboda

Äventyr och frisk luft är bland det bästa som finns. Ånnaboda dukar upp ett dignande smörgåsbord i fråga om naturupplevelser och aktiviteter med möjlighet till skidåkning, cykling, fiske och vandring. – och det bara två mil från Örebro. Man kan i princip ta en promenad dit om man är på det humöret.

 

67. Allt finns 20 minuter från dörren

I vilken annan stad i Örebros storlek har man så nära till allting? Oavsett vart man ska tar det knappast mer än 20 minuter att ta sig dit och det är oerhört galant. Det finns inga ursäkter att inte dyka upp om det vankas festligheter på andra sidan järnvägen (vilket i och för sig kan vara negativt om man inte vill gå dit, men det struntar vi i).

 

68. Amanos vinlista

Varför ge sig iväg på dyra resor till Italien eller Frankrike bara för att få sig lite gott vin? På Restaurang Amano finns det en diger lista med kvalitetsviner och struntar du i den där utlandsresan kan du testa ganska många av dem med gott samvete.

 

69. Banana Moon

Musik på skiva ska givetvis avnjutas på vinyl. Oavsett om man är ute efter ett nysläppt alster eller får kickar av att bläddra bland begagnade diton stillar Banana Moon begäret. Det har de gjort i drygt 18 år. Glöm aldrig det.

 

70. Örebro Klättergym

Klättrar du på väggarna i lägenheten på grund av tristess kan du lika gärna omvandla det till något bra istället. Gå till Örebro Klättergym och kläng runt. Sjukt bra träning i en lokal där man slipper att bli ifrågasatt av någon broiler.

 

71. Rock bar

Kombinationen billig öl, skönt folk och skramlig rockmusik är svårslagen. Att man dessutom ståtar med en av stadens bästa livescener, trots minimal scenyta, och inte tar ett öre i inträde är anledning nog att stanna kvar i Örebro.

 

72. Hålet i väggen

Klassiskt vatten- och mathål efter en helkväll på krogen. Nattamat är nödvändigt för ens överlevnad och det är här och ingen annanstans man införskaffar sin föda efter tvåsnåret.

 

73. Dina vänner

Det är onödigt att lämna dina bästa vänner i sticket bara för att du vill se en ny stad. Det kommer att resultera i en massa sura miner och ett outhärdligt gnäll. Vem orkar med det? Bjud hem dem på en kopp kaffe istället.

 

74. Soldäcket vid slottet

När solen skiner är det självklart att ta en glass på soldäcket vid slottet. Njut av värmen, titta på den magnifika utsikten, irritera dig på gänget bredvid och äcklas av en miljon vidriga fåglar som vill äta upp allt du äger och har. Härligt!

 

75. ”Det går aldrig!”

Funderar du på att flytta till en ny stad och i samma veva börja med yoga och positivt tänkande? Glöm det. I Örebro lever vi efter devisen ”Det går aldrig!” och det går hur bra som helst.

 

76. Du slipper att packa

Inse att det är skittråkigt att packa. Det spelar ingen roll om du planerar att fly fältet för en dag eller resten av ditt liv. Allt du behöver ha med dig får inte plats och när du väl har stuckit iväg har du antagligen packat ned helt fel grejer ändå.

 

77. Metallsvenskan

Sölvesborg har sitt Sweden rock festival men länge fanns inga fullgoda alternativ för klassisk headbanging. Tills Metallsvenskan startade vill säga. Om vi glömmer bort områdesfiaskot från förra året, och lervällingen som troligen kostade mer än den smakade för arrangörerna, så är det här fortfarande en rockfestival att räkna med. Till i år har man dessutom bytt underlag till asfalt men det är oklart om det även gäller fotbollsturneringen.

 

78. Gratis laxfiske

Örebro är en av få städer som erbjuder gratis laxfiske i centrum varje år. Eftersom Svartån är känd för att dölja både det ena och det andra kan det ibland bli en del överraskande fångster. Som när lokalradion bevakade premiären häromåret och en über-ivrig reporter rapporterade om det första nappet i direktsändning. Det blev ett cykeldäck eller om det var en stövel. Levande radio när den är som bäst. Men du, det finns laxar där i också.

 

Kronprinsessan+Victoria+Prins+Daniel+Prinsessan+Estelle+Foto+Anna-Lena+Ahlström+Kungahuset.se79. Prins Daniel

Vi är inte alls avundsjuka här i Örebro. Inte det minsta. Men när det stod klart att Daniel Westling skulle gifta sig med kronprinsessan Victoria var vi snabba med att påpeka att han faktiskt föddes här och bodde en kort period i Brickebacken. Jodå, Ockelbo ska inte ha hela äran för att ha satt honom på tronen.

 

80. Kilsbergen

Vi skryter gärna om utbudet här i Örebro. Vi har till och med berg, även om vi måste kisa mot horisonten för att hitta några.

 

81. Karlslunds herrgård

Karlslunds herrgård har klass med anor? Men det enda vi tänker på när vi hör namnet är fadäsen där vi lämnade julbordet för ett par år sedan och glömde kvar en stackars kollega. Det är en bit att gå in till stan från Karlslund.

 

82. Rondellkörning

Örebros bilister är kända för två saker. De har inte klurat ut hur de ska använda blinkers på rätt sätt och det finns ungefär lika många rondeller som det finns åsikter om hur man tar sig igenom dem. Enligt rykten vet inte ens vissa körskolor hur man ska navigera dem.

 

83. Mariebergs Galleria

För femton år sedan pratades det om att köpcentret ute på Närkesslätten utarmade citybutikerna. Idag är det gigantiskt och växer fortfarande. För att göra en totalshopping behöver man närmast en långfärdsbuss för att ta sig runt. Snart växer nog Marieberg ihop med city och då är det inledande problemet löst.

 

84. Nya konserthuset

Jodå, vi fick ett till stora delar nytt konserthus i december 2015 men inte helt utan debatt och diskussioner. Man pumpade in 300 miljoner i projektet men missade totalt att plocka in Lill Lindfors som konsult. Motståndarna till ombyggnationen nynnar nog fortfarande på Musik ska byggas utav glädje.

 

85. Bernadotte

Konungen är död, leve konungen! Vad gör man när man står utan tronföljare? Man kan förstås ändra statsskicket men det var inte så vi rullade i det här landet för tvåhundra år sedan. Därför handplockade vi en viss Bernadotte från Frankrike och resten är (delvis rolig) historia. Och det var förstås i Örebro det avgörande mötet hölls.

 

Skateparken86. Skateparken

Det kändes som att cirkeln slöts lite grann när en av Sveriges största och finaste skejtparker invigdes 2015. Under många år stod skejtpunkbandet Millencolin som symbol för skejtarna både i Sverige och utomlands. Nu kan skejtarna själva kliva fram i rampljuset på en alldeles utmärkt arena för sporten.

 

87. Conventum

Frågan är inte längre om man kan fylla Conventum hela tiden. Frågan är vad man inte kan fylla Conventum med. Svenska och internationella musikartister, dryckesmässor, melodifestivaler och sisådär 600 katter två gånger om året. Conventum erbjuder det mesta.

 

88. Hjälmaren

Förutom “Det går aldrig” och “Ja, nu ja” så är vi rätt glada i frasen “Det har inte hänt sedan Hjälmaren brann”. Vi är alltså inte bara negativa här, vi ljuger också, för såvitt vi kan utröna har Hjälmaren aldrig brunnit.

 

89. “Kära örebroare”

Okej, det sades egentligen i Arboga men vi var i alla fall omnämnda. En anledning till att stanna här är att vänta på nästa kungabesök där han i rättvisans namn hälsar oss med “Kära arbogabor”.

 

90. Fashion Pack

Babsan och After Dark i all ära men vi har våra egna dragshow darlings här. Sedan 1996 har gruppen Fashion Pack skänkt lite extra glitter och glamour till stadens scener och dessutom fört ut bilden av Örebro som en glittrande queerstad ända till rikssänd tv i Norge.

 

91. Stora Örebro

Det var inte först i Örebrofamiljen men det känns som den centrala punkten. Här hittar du lunchställe, after work-häng, middagsställe och en skön klubbliknande helgpuls. Allt i ett. Dessutom kan ägaren och bartendern Robert Sandqvist lära dig allt som finns att veta om Rom. Bara en sån sak.

 

92. O helga natt

Sitter du hemma ibland och tänker att du borde få dina femton minuter i rampljuset? Då ska du stanna i Örebro till jul åtminstone. Varje år får bortåt 25 000 örebroare betydligt mer tid än så när klassiska O Helga natt sänds i TV4. Vilken annan stad har så många linslusar?

 

93. Likkistan

Konstverket på Stortorget heter egentligen Gamla normer, nya former men på grund av den kistliknande utformningen är det få som känner till det. “Vi ses vid likkistan” är ett väl använt uttryck när sällskap ska sluta upp. Allt ifrån festsällskap och dejtande par till lokala A-lagare vet att det är en utmärkt mötesplats som är lättidentifierad. Tappar du någonsin bort ditt sällskap på stan så börja med att ställa dig vid Likkistan.

 

94. Roberts AB

Ett av världens mest hemliga recept torde vara det för Coca cola, men inte långt därefter kommer grundreceptet till Jul- och Påskmusten. Och det är hos Örebroföretaget Roberts AB det finns inlåst i säkert förvar. Tacka Örebro för att julen har rätt smak.

 

95. Putte i Parken

Först var det Karlskoga och sedan Karlstad man skulle uppehålla sig i för att ta del av festivalen Putte i Parken. Från och med i år behöver man inte längre dra från stan för det ändamålet. 16-18 juni kommer den nämligen hit och sätter upp scener i Slottsparken. Kan vi få hit Roskilde härnäst?

 

96. Femton meter historia

Vem orkar sitta och lyssna på en mossig historieföreläsning? Lugn, i Örebro kan du promenera samtidigt som du lär dig några av de viktigaste historiska händelserna som staden bär på sitt samvete. Tidslinjen finns inlagd i marken på ett gångstråk som startar vid Karl XIV Johan-statyn och slutar 15 meter senare.

 

97. Kubanerna

De flesta lag har klackar vars namn är hyfsat lätt att associera till laget de hejar på. Elfsborg har sina Guliganer och Häcken har sina Getingar. Svårare kan det vara att koppla Kubanerna till Örebro SK. Men legenden om den lille mustaschprydde köttbullen som stänkte in mål i den svartvita tröjan på 90-talet är vida känd i stan. Liraren hette Miroslaw Kubisztal och han fick ge namn åt den svartvita klacken på Behrn Arena.

 

98. Staffan Werme

Han lämnade visserligen den aktiva kommunpolitiken efter valet senast men trots det har inte hans vassa stämma dött ut. Werme var aldrig den som drog sig för kontroverser under sin tid som kommunalpolitiker och det finns ungefär lika många som upprörts av hans uttalanden som antal uttalanden han gjort. Stannar du i Örebro lär politiken aldrig bli tråkig.

 

99. Mer fritid

Funderat på att ta ett jobb i Stockholm istället? Gör inte det, för vi kan erbjuda dig 26 lata dagar mer per år om du jobbar kvar här. Jodå, så är det faktiskt. Snitt-örebroaren lägger 20 minuter per dag på att ta sig till jobbet. Stockholmaren spenderar närmare tre gånger så lång tid på samma sak. Det blir 26 dagar på ett år.

 

orebro_750100. Örebro 750 år

Vi vet hur man festar i Örebro. När andra firar i dagarna tre, eller möjligtvis sju, så nöjer sig inte Örebroare med det. Som när staden fylllde 750 år. Då firade vi i ett helt år. Återstår att se hur länge baksmällan varar?

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.