Bilhyra ger många möjligheter

Foto: Wikimedia Commons
Posted 2018-03-02 in Mer Läsning

Örebro är på många sätt något av ett nav i mellansverige.

 

På bara några timmars avstånd från Närkes centrum finns flera större städer som Karlstad, Linköping, Norrköping, Västerås, Uppsala och Stockholm. Sedan är det ju inte heller så fasligt långt till Dalarna med ett fantastiskt utbud såväl sommar som vinter. Dock finns det ju mycket att se på betydligt närmare avstånd från Örebro än så, vilket vi tänkte kika lite närmare på här och nu. Det finns fler intressanta platser att besöka i Örebrotrakten än man tror. Eftersom en del av dessa platser ligger lite avlägset kan det vara bra att ha tillgång till bil om man funderar på att ge sig ut på en tur.

Har man inte egen bil går det förstås alldeles utmärkt att hyra. För att hitta det allra bästa priset på hyrbil i Örebro är ett bra tips att gå in på någon form av jämförelsesajt. Detta gör att man inte behöver lägga en massa tid på att själv leta upp det bästa priset.

 

200 m under jord

Vill man ha en historisk resa och samtidigt uppleva något spännande så är ett bra tips att bege sig ungefär sex mil rakt söderut från Örebro till den lilla orten Zinkgruvan strax utanför Askersund. Precis som namnet antyder ligger här en zinkgruva som var i bruk från 1860-talet ända fram till 2004. Sedan sommaren 2016 är gruvan turistattraktion där man har möjlighet att åka på en guidad tur som leder ner hela 200 meter under marken.

 

Endast tre mil norr om Örebro hittar vi Nora som kan vara värt ett besök om man inte varit där tidigare. Den lilla staden är känd som trästaden på grund av sina många hus i trä. I Kvarteret Bryggeriet, ett industriområde från 1800-talet, finns stadens konstnärer och hantverkare samlade. Här hittar man även mikrobryggeriet Nora Brygghus där man på sommaren kan besöka utställningar.

Vill man se hur ett bruk såg ut förr i tiden så bör man inte missa att besöka Dylta Bruk, strax norr om Örebro. Bruket, som var i drift från slutet av 1500-talet fram till 1869 var länge Sveriges enda svavelbruk. Fortfarande finns flera gamla bruksbyggnader kvar samt herrgården och det lite märkliga klocktornet.

Efter att man varit på rundtur blir man ju förstås också lite hungrig så varför inte då ta en sväng till Grythyttan, som ligger runt en timmes bilresa från Örebro. Här hittar man förstås Grythyttans gästgivaregård som erbjuder gastronomiska upplevelser av högsta klass.

Opera i världsklass

Gillar man opera och befinner sig i närheten av Örebro då kan det vara värt att ta en tur till Opera på Skäret som ligger fantastiskt vackert precis vi Ljusnarens strand några kilometer utanför Kopparberg. Opera på Skäret är Sveriges ledande sommaropera och grundades år 2004. Genom åren har flera prominenta operasångare gästat Opera på Skäret, bland andra Stuart Neill, Ingrid Tobiasson och Franco Federici. Sommaren 2018 spelas två uppsättningar, Verdis ”Don Carlo” samt Donizettis ”Kärleksdrycken”.

 

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.