Ny unik hbtq-utbildning i Örebro


Posted 2015-04-01 in Mer Läsning

Föreningen Örebro Pride startar en ny diplomeringsutbildning på temat hbtq. De utbildningar som redan finns på området kan vara kostsamma och det är mot den bakgrunden Örebro Pride nu startar sin egen. Diplomeringen ska ge företag, föreningar och privatpersoner kunskap och verktyg för att kunna erbjuda ett bra bemötande och arbeta normkritiskt.

 

Utbildningen pågår under två dagar och anpassas och skräddarsys efter de förutsättningar som finns hos deltagarna. Bland annat får de granska den egna verksamheten för att se vad som kan förändras.

– Vi måste vara lyhörda. Det viktiga är inte formen utan att det blir av, säger Brittinger Örenius från Örebro Pride.

Emmie Särnstedt leder kursen och har en mastersexamen i genusvetenskap från Södertörns högskola. I inledningen av förra året började hon spåna på vad kursen skulle innehålla.

– Jag började med att titta på vad statistiken och forskningen säger om detta. Vad vet vi nu och var vill vi nå, berättar Emmie Särnstedt.

En viktig sak att få med var en teoretisk del för att förklara vad grundläggande begrepp betyder.

– Vad betyder begrepp som hbtq och queer? Vi tror att det är få som vet det, säger Emmie Särnstedt.

I november anordnades den första diplomeringsutbildningen och fler kurstillfällen är inplanerade i april och september. I fredags fick de första deltagarna sin diplomering och en av dem var Marie Robach som är delägare i Neriketolkarna AB.

– Vi har fått praktisk kunskap som vi kan använda hos oss. Det har handlat om värderingsövningar som vi kan göra med vår personal, men vi har också fått kunskap i att identifiera problem och hur vi kan förändra dem på ett systematiskt sätt, säger Marie Robach.

Utbildningen har även rönt stort intresse från föreningslivet. I maj är det tänkt att Örebro Hockey ska gå utbildningen och både Örebro Black Knights och ÖSK har visat intresse. Charlotta Nordenberg är ordförande i Kif Örebro och en av de som tänker delta.

– Vi har haft förmånen att få vara med och arbeta med sådana här frågor sedan Pride kom till staden. Vi känner att det är en del av vårt ansvar. Det är starkt kopplat till vår värdegrund både på och utanför planen och en sådan här diplomering tror vi skapar trygghet i hela föreningen, säger Charlotta Nordenberg.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

SÖK

Ready Bet Win MPU 2019
Nojesguiden

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.