Saker att göra på campus vid sidan om studierna


Posted 2013-09-13 in Mer Läsning

Det blir en hel del plugg, termoskaffe och sena nätter som student. Men det finns andra saker som lockar desto mer – och många av dem finns på eller i närheten av campus.

 

Röra på sig

Bredvid Örebro universitets campus ligger Markaskogen, där den träningssugne kan promenera, cykla eller ta en löprunda i det backiga spåret. Det finns elljusspår, krokiga mountainbike-leder och till och med skidspår på vintern. Men det finns även en fin träningsanläggning på campus, med löparbana, höjdhoppsställning, längdhoppsgrop och en fotbollsplan. Anläggningen får användas av alla – gratis.

Den som hellre svettas inomhus kan köpa ett träningskort hos ÖUIF, Örebro universitets idrottsförening. De har ett stort och fräscht gym, ledarledda gruppaktiviteter och olika bollsporter. De har dessutom en upplevelsesektion som arrangerar olika friluftslivsaktiviteter utomhus, som klättring, cykling och längdskidåkning. Mer information finns på ÖUIF:s hemsida: www.ouif.se.

Örebro universitet har två fotbollslag, ett herr- och ett damlag, under namnet Pars FC. Det är studenter som spelar – och det är studenter som leder och coachar. Hittills har det gått bra. Herrlaget startade 2007 och har redan spelat upp sig från division 7 till division 5, medan damlaget spelar i division 4.

 

Engagera sig

På campus finns det en skön blandning av studentföreningar. Oavsett om det är politik, miljöfrågor eller feminism som lockar så finns det föreningar för det. Det går att engagera sig i kåren och de olika sektionerna, eller så känns det kanske roligare att ratta en egen radiostation på Radio Campus. Och för den som gillar kluriga formuleringar och att fotografera i motljus finns Lösnummer, Örebro universitets skoltidning. Jobbet är ideellt, men förhoppningsvis kan cv:t få sig en boost.

Ett annat sätt att engagera sig är i Kårhuset, som drivs av studenter. Jobbet kan vara alltifrån att jonglera med flaskor i baren till att laga mat till restaurangen eller sköta marknadsföringen. Att engagera sig i föreningar är både roligt och lärorikt – och ett perfekt sätt att lära känna nya människor. Besök www.orebrostudentkar.se för mer information om de olika studentföreningarna.

 

Roa sig

Sedan ett år tillbaka finns det studentägda Kårhuset. Förutom att det rymmer en restaurang och ett fik är det också en nattklubb och bar med temakvällar, spelningar och pubaftnar. Men det finns fler restauranger och caféer runt om på campus för den som är sugen på något gott. De dagar matlådan står kvarglömd hemma på diskbänken rekommenderas de goda lunchsopporna i Forumhuset eller de grillade mackorna i Musikhuset. Det finns också en billig pastarestaurang och flera caféer med rättvisemärkt kaffe.

Under terminerna händer det mycket ute på campus. Någon gång i månaden hålls det offentliga föreläsningar, som är både gratis och öppna för alla. Missa inte heller musikstudenternas konserter och alla häftiga vernissager och utställningar som arrangeras under året. Håll lite koll på hemsidan, ww.oru.se, för uppdateringar om vad som händer.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.