StudBo kommer till Örebro


Posted 2015-09-19 in Mer Läsning, Näringsliv

StudBo är en kongress för studentbostadsföretag samt andra aktörer med koppling till studentbostadsvärlden som anordnats med ett par års mellanrum sedan 2004. Senast det begav sig hölls kongressen i Uppsala 2013 och samlade cirka 250 representanter från olika aktörer i studentbostadsbranschen. I år anordnas kongressen på Conventum i Örebro den 23 och 24 september och ÖBO står som värd.

 

Det är branschorganisationen Studentbostadsföretagen som står bakom kongressen och varje gång står något av organisationens medlemsföretag som värd. I år föll valet på ÖBO. Mikael Gustander, till vardags affärsområdesutvecklare på Örebrobostäder AB, är projektledare för arrangemanget.

– Vi visade tidigt intresse för att arrangera StudBo och när vi fick bifall tvekade vi inte. Vi är mycket stolta över Örebro som universitetsstad och vill naturligtvis visa upp den för resten av studentbostadsbranschen. Att det blev just 2015 då Örebro fyller 750-år gör det extra kul.

Ett av inslagen på StudBo är en rundvandring på StudentCity som stod färdigt 2014.

– Vi är mycket stolta över att få visa upp StudentCity. Det är yteffektiva ettor mitt i city med några häftiga och unika lösningar, bland annat cykelbalkonger, säger Mikael Gustander.

På programmet står bland annat en rad olika förläsningar och talarlistan innehåller en hel del spännande namn.

– Vi ville ha bredd och variation och jag tycker att vi har lyckats få det. Bland talarna har vi till exempel Simon Helmér, vd för Studentbostäder Linköping AB, som ska prata om ett utvecklat kollektivt studentboende. Stefan Hyttfors är framtidsspanare och omvärldsbevakare och Milad Mohammadi ska tala om hur vi gemensamt kan skapa ett hållbart samhälle. De två sistnämnda fick utmärkelsen årets talare av Talarforum i Sverige 2014. Det är också givande för kongressen att Mehmet Kaplan, Sveriges bostads-, stadsutvecklings-och IT-minister, vill komma till StudBo15 och berätta om regeringens syn på studentbostäder.

 

Bjuder ni på några speciella nyheter på årets StudBo?
– Utöver ett bra program finns det några överraskningar som jag inte kan avslöja. Det ska komma oväntat för våra deltagare.

 

Vilken betydelse har ett arrangemang som StudBo för Öbo och branschen som helhet?
– På StudBo möts branschen för att diskutera betydelsefulla frågor som rör studentbostadsområdet och studenterna. Under två dagar får deltagarna möjlighet att ta reda på vad som händer inom studentbostadvärlden och få chansen att vara med och främja en positiv utveckling. Det informella nätverkandet under kongressen är viktigt för oss i branschen. För Öbo är det jättekul att få visa upp och marknadsföra Örebro som en bra studieort för de som på olika sätt arbetar med studentbostäder i Sverige.

 

Hur ser situationen ut för studenterna nu inför höstterminen?
– I samband med höstterminens start är söktrycket hårt på de studentbostäder som finns i Örebro för att sedan lugna ner sig en bit in i terminen. I Örebro har vi under den senaste tiden haft en positiv utveckling när det gäller uppförandet av studentbostäder. Det är flera aktörer som fått upp ögonen för att bygga studentlägenheter vilket är jättebra.

 

Vilka är de stora utmaningarna för branschen just nu?
– Även om nyproduktionen av studentbostäder i Sverige ökar så är det svårt att möta efterfrågan. En lägesrapport från branschorganisation Studentbostadsföretagen visar att behovet idag är minst 19 000 studentbostäder. För att ha en möjlighet att bygga ikapp det som saknas behövs det bättre förutsättningar för att bygga. Till exempel snabbare planprocesser och bättre anpassade byggregler. Därför ska det bli intressant att höra vad bostadsminister Mehmet Kaplan har att säga om att regeringen ska satsa på billiga lägenheter för studenter och unga.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.