Studentstaden Örebro – vad kan göras bättre?


Posted 2012-09-11 in Mer Läsning

Campus vid Örebro universitet byggs ständigt ut med nya hus till nya utbildningar. Men hur uppfattas Örebro som studentstad av studenterna? Vad är bra och vad är mindre bra? Vi samlade en grupp studenter – nya, som äldre, för ett samtal.

 

Ett bord, fem studenter och ett samtal om varför man valde att studera vid Örebro universitet. Vad fanns det för förhoppningar och föreställningar om Örebro som studentstad innan studierna? Har dessa föreställningar grusats eller har de kanske istället befästs under de år man studerat? Var det här man ville studera från början eller ville man egentligen studera på en annan ort? Hur kan Örebro som stad och Örebro universitet bli bättre för studenterna?

De fem studenterna runt bordet var Johan Borre som läser till jurist och började hösten 2010, Ellen Forsberg som studerar psykologi och började våren 2012, Victor Mardani studerar till jurist och började denna höst, Martin Henningsson som studerar MKV sjätte terminen och Jessica Radlovacki som började på filmprogrammet hösten 2011.

 

Varför blev det just Örebro universitet?

Johan: Jag trodde att jag var ganska dålig och inte hade tillräckliga betyg och satte därför Örebro högst. Sedan visade det sig att jag kom in på allt jag sökt – utom i Lund. I och med att systemet för antagning är som det är kunde jag inte läsa någon annanstans än här eftersom jag blivit antagen här först. Det är därför jag är i Örebro och det är inget jag ångrar. Plus att jag träffade Lena Wallenbro som är vår syo och som marknadsförde Örebro på ett väldigt bra sätt.

Ellen: Jag kommer från Katrineholm och har mitt jobb på Vingåker Factory Outlet och ville ha någonstans nära så jag kunde åka hem och jobba också. Min syster studerar också här och trivs väldigt bra. Jag har bara hört bra rykten om universitetet.

Victor: Främst lockade det att flytta från Göteborg och Örebro har lite mer nytänk när det gäller juristutbildningen och går inte i samma gamla spår som Lund och Uppsala. De har gjort samma sak i 30 år och kommer säkert att göra det i 30 år till och då lockade nytänkandet i Örebro.

Martin: Jag hamnade här lite av en slump. Det var mer en impulsflytt. Jag jobbade och har studerat tidigare i Trollhättan. Kände att det var dags att göra något annat och då flyttade jag hit. Min dåvarande tjej bodde här också och då såg jag en chans att få ett avbrott i arbetet. Började läsa litteraturvetenskap och så fastnade jag här och trivs föredömligt.

Jessica: Det var ren slump att det blev Örebro. Jag sökte ett gäng utbildningar som intresserade mig och det här var en av de bästa tyckte jag. Jag kunde absolut inget om Örebro innan. Att jag hamnade här var enbart baserat på utbildningen.

 

Örebro som studentstad – vad är det som är bra?

Ellen: Att allt är ganska nytt som studentstad om man till exempel jämför med Linköping. Det finns mer att göra här om man vill engagera sig. Som Kårhuset – det finns mycket att göra om man bara vill.

Johan: Då flikar jag på och säger att Örebro är både en studentstad och en icke utpräglad studentstad. Vi har en blandning där Campus inte är mitt inne i centrum som i Uppsala och Lund som verkligen präglas av studenter. Där är halva befolkningen studenter och det ställer vissa krav på staden. Här är vi 17 000 av cirka 120 000 – vi syns, vi hörs och kommunen gillar oss. Här finns ett samarbete som jag inte tror finns någon annanstans mellan universitetet, staden och regionen. Regionen har fattat att vi är till nytta och bra att ha. Här finns också kårhuset om vi bara vill vara med studenter, men vi kan även åka in till Frimis, Strömpis och Ritz och umgås med ”normala” människor som INTE är studenter. Här kan du få allt och lite till.

Victor: Jag har inte varit här så länge och kommer från Göteborg, men det som jag uppmärksammat mest är att kollektivtrafiken är så bra här för att vara en mindre stad. Och att det är väldigt rimliga priser för en student. Göteborgs lokaltrafik tar 30 kronor för en resa som jag här betalar 12 kronor för. Det är lite rimligare pris med studiebidrag. Och sedan är det lätt att ta sig runt med cykel i hela staden. Inga stora backar eller så.

Martin: Närheten. Närheten till saker och ting är bra. Inga stora avstånd. Vill man gå in till centrum tar det kanske 20 minuter – om man är rask.

Jessica: Jag skulle vilja säga att allt är bra med Örebro som studentstad. Jag trivs jättebra i Örebro.

 

Vad kan bli bättre?

Victor: Lite senare bussturer på kvällarna möjligtvis. På dagtid är det jättebra, men kvällarna kunde turerna köras oftare. Nu får man vänta en timme mellan varje buss om man åker från Brickebacken. Lite senare bussar på helgerna och lite bättre utspridning på turerna.

Johan: Kommunen får gärna köpa tillbaka Högströmska gården och bygga om så vi studenter kan få vara där igen.

Martin: Ja, vad kan förbättras … jag håller nog med det där om de sena bussförbindelserna på kvällar och helger som kunde bli bättre. Det kan bli ganska drygt att ta sig in till stan då …

Johan: Sedan är det ju det här eviga med studentbostäder. Det finns ju mark att bygga på och det skulle kunna gå att bygga ett nytt Tybble relativt billigt. Det är ju bara om viljan finns och lite pengar. Ska universitet växa så behövs det en blandning av bostäder i närheten av campus.

Victor: Jag tycker dock det är ganska bra med bostäder. Jag fick min lägenhet relativt omgående och bara två veckor efter det att jag blivit antagen.

Ellen: Hade du samlat poäng då?

Victor: Nej det gick bra ändå.

Johan: Då var du snabb och jävligt trygg i att du skulle studera här.

Victor: Jag fick ett tillsvidarekontrakt uppe i Brickebacken. Inga problem.

Johan: Gött!

Victor: Skulle jag flytta till Stockholm finns det ingen chans att få någon bostad där.

Johan: En bra sak med Örebro är att det är otroligt billigt att bo här.

Victor: Ja hyreskostnaderna ja, men matkostnaderna är lite högre. Om man jämför med söderut i Sverige.

Johan: Inte jämfört med Stockholm.

Victor: Jag kommer från Göteborg och jag märker skillnaden. Marieberg är enda större köpcentrat och det retar jag mig lite på och så tar det en timma med buss dit. Man borde kunna investera i något sånt inne i stan.

Ellen: De har ju haft bussar som gått från universitetet till ICA Maxi ute vid Eurostop. Det var asgrymt.

Johan: Jag har hört att de ska bygga ett nytt köpcentrum borta vid Sörbyängen.

Martin: Vad som kan bli bättre? Ja bostäder behövs det ju – det är ingen hemlighet. Annars har jag inte känt att jag saknat något.

Jessica: Vissa av utbildningarna kanske kunde bli bättre. Studentlivet i staden i sig tycker jag är väldigt bra, men en del av utbildningarna har varit så där. Kvaliteten har inte riktigt motsvarat förväntningarna och man känner att de inte ger något i slutändan. Lite slöseri med tid, fast det beror ju på vad man är ute efter.

 

När man söker sig till en ny stad har man oftast en vision om hur man tror att det kommer att bli. Hur blev det? Blev det som ni hade trott?


Ellen: Jag sökte en kurs i kriminologi i våras för att jag ville komma in och gå på universitet och få in det tänket. Jag hade ingen direkt vision eller så. Jag hade självfallet förväntat mig att det skulle vara ett bra studentliv och så. Och den förväntan har blivit över vad jag kunnat föreställa mig. Utbildningsmässigt hade jag inga förväntningar.

Johan: Jag åkte upp med förväntningarna att plugga juridik och det har tydligen gått bra. Precis som Victor säger har Örebro ett helt annat tänk än de gamla tunga institutionerna har och det på gott och ont. Mest på gott faktiskt. Bara att få utbildning i retorik i fyra terminer med coachande. Det fattar jag inte varför man inte marknadsför mer. Det enda jag är lite besviken på är att man inte pratar så mycket närkedialekt här. Jag hör bara stockholmare.

Ellen: Vet du varför? Det är därför att Örebro är wannabe Stockholm.

Johan: Eller så är det hit stockholmarna kan flytta, få lägenhet och plugga samtidigt till en vettig kostnad.

 

Vill du höra riktig närkingska. Åk till Kumla.

Johan: Ja … jo … jag är där en gång i veckan. Jag blir så lyrisk varje gång jag hör dialekten. Jag gillar dialekter.

Victor: Hittills har det varit över förväntan. Bra mycket roligare än vad jag trodde att det skulle vara.

Ellen: Det beror ju också på att vi har väldens bästa introduktion också.

Martin: Jag hade ju inga direkta föreställningar. Jag gick in med ett ganska öppet sinne och jag måste säga att det har varit väldigt bra. Jag är rätt nöjd.

Jessica: Jag hade inga genomtänkta förväntningar utan jag tänkte att ”jag tar det som det kommer”. Jag blev jättepositivt överraskad och jag trivs jättebra. När jag frågade runt bland dem jag känner om Örebro så sa de att ”det är en platt stad där alla cyklar” och det stämmer väldigt bra.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.