Lisa Green – utbytesstudent i Coventry


Posted 2011-01-17 in Mer Läsning

Lisa Green, 23 år, går Juristprogrammet på Örebro Universitet. Under hösten bytte hon ut Örebro mot Coventry i engelska Midlands, staden där Lady Godiva en gång sägs ha ridit naken i protest mot maken, Greve Leofrics, höga skatter. Här har Lisa Gren tagit chansen att få en inblick i det engelska rättssystemet och läste processrätt, upphovsrätt och ”Globalized Crime” mellan september och december.

 

Hur har det varit?

– Det har varit väldigt intressant, väldigt kul att få nya perspektiv och kul att få se lite andra grepp inom juridiken. I England har de ett helt annat rättsystem som innefattar ”common law” vilket innebär att man måste ha koll på väldigt gamla rättsfall, ibland ända tillbaka till 1200-talet.

 

Hur skiljde sig själva upplägget på studierna åt mellan universitetet i Coventry och Örebro Universitet?

– Vi hade inte lika mycket praktiskt arbete där som här. Här hemma spelar vi ibland upp rättegångsscener, men sådant förekom inte alls där. Däremot så diskuterade vi mycket rättsfilosofi.

 

Hur bodde du i Coventry?

– Jag bodde i något som kallas för ”Catered Hall”, och som förmodligen är en rest som lever kvar från internatskolorna, för man serverades frukost och middag där varje dag. Det fanns inte ens ett kök på elevhemmet där man kunde laga sin egen mat. Varje fredag serverades det Fish & Chips. Trodde det nästan var en myt att engelsmännen äter det så mycket, men det stämmer. Varje fredag fanns det på menyerna på lunchrestaurangerna också.

 

Har du varit i England tidigare?

– Ja, jag har varit i London, så det var kul att se en annan del av England nu, med de där små ”Morden i Midsomer”-byarna. Coventry är egentligen en gammal historisk stad, men den blev helt sönderbombad under andra världskriget, så det är väldigt mycket moderna byggnader. Det finns även en gammal katedral som även den blev återuppbyggd. Men det finns massvis med gamla vackra byar runt omkring, som man kan göra utflykter till, som till exempel Shakespeares födelseort Stratfordupon-Avon. Coventry ligger också väldigt centralt, så det är nära till både Oxford och London.

 

Vad kommer du att minnas mest?

– Måste det vara något positivt? *Skrattar* England har väldigt långa och vackra höstar, men inomhus är det svinkallt. Jag tror jag har frusit nästan hela tiden, och man måste ha långkalsonger på sig. Man brukar tala om att det är så rått i England, och det stämmer verkligen. De måste lära sig att isolera husen bättre!

 

Skulle du kunna tänka dig att bo i England?

– Absolut. Folk är så enormt artiga och hjälpsamma hela tiden, och det är nog det jag kommer att sakna mest, det är inte riktigt så här hemma, tyvärr.

 

Vad skulle du säga till någon annan som går i funderingar på att åka iväg som utbytesstudent?


– Åk! Ta chansen! Det är inte som att det är nu eller aldrig när det gäller att resa, men jag tycker att man ska passa på att åka nu när man är ung och har alla möjligheter öppna.

 

 

Läs även:

Minnen för livet som utbytesstudent

Emelie Busk – utbytesstudent i USA

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.