Bokrean tillbaka

Text: Camilla Johansson I Foto: Pressbild
Posted 2019-02-25 in Leva & Bo, Mode & Shopping

bokrean

Den 26 februari startar högtiden för alla bokälskare. Då är det dags för årets bokrea och tusentals böcker säljs till lägre priser hos både fysiska bokhandlare och på nätet.

 

Fenomenet är äldre än vi kanske redan tror; det var redan på 1920-talet som förlag började sälja ut sina restupplagor till nedsatta priser och då var regeln att boken skulle vara minst fem år gammal, något som inte längre gäller. Idag kan man hitta nyutgåvor till väsentligt lägre priser än vanligt.

Då låg den i början av våren men utan några övriga regler. Sedan 1930-talet har bokrean legat i februari efter överenskommelse inom bokhandlarbranschen för att inte hamna i konflikt med julhandeln.

Idag är tanken att böckerna ska vara minst fem år gamla sedan länge övergiven, och på årets bokrea kommer entusiastiska kunder att kunna hitta böcker som är utgivna så sent som hösten 2018.

Från förlagens branschorganisation förklarar man det med att tempot gått upp inom bokbranschen och även titlar som går bra måste vara med på rean. Bland de relativt nyutgivna böcker som finns på årets rea hittar man bland annat ”Min Historia” av Michelle Obama, ”Hundraåringen som tänkte att han tänkte för mycket” av Jonas Jonasson och ”Lazarus” av Lars Kepler samt tusentals andra titlar.

 

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Casino utan gränser

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.