Det här är Black Friday 2018

Text: Thomas Helsing
Posted 7 månader sedan in Mode & Shopping, Näringsliv

Black Friday 2018
Casinotopp banner

Black friday kommer, som så många andra moderna kommersiella påfund, från Usa. Dagen infaller traditionsenligt dagen efter högtiden Thanksgiving vilket är den fjärde torsdagen i november. I år infaller Black friday 2018 alltså den 23 november.

 

Ursprunget kan spåras tillbaka till 1950-talet då dagen markerade att julhandeln inleddes. Det var dock inte förrän på 2000-talet som den här dagen växte till att bli den enskilt största shoppingdagen på året, i samma veva spred sig även namnet Black friday och fick ordentligt fäste.

 

Sveriges handlare verkar ha börjat anamma dagen i liten skala 2013 och sedan dess har det spridit sig och växt. Elektronikkedjan Mediamarkt hävdar dock att man var först ut i organiserad form i Sverige redan 2012.

Förr var Black friday ett sätt för handlare att tömma sina lager inför julhandeln men idag ses denna shoppingdag mer som en traditionell readag. Klassiska inslag är att många handlare förlänger sina öppettider, erbjuder underhållning i anslutning till butiken och – förstås – inför kraftigt rabatterade priser.

Ett sätt att förlänga Black friday är det relativt nya konceptet Cyber monday. Namnet uppstod 2005 och var då ett försök att uppmana folk att handla mer online just denna dag.

I ett globalt perspektiv är dock inte Black friday den största shoppingdagen sett till omsättning. Den förstaplatsen innehas istället av kinesernas ”Single’s day” – Singeldagen.

 

Den 11 november är enligt traditionen i Kina en dag för ogifta personer. Onlinebutiken Alibaba har dock utnyttjat singeldagen flitigt i sin marknadsföring och uppgav att man förra året sålde för mer än 25 miljarder under den här dagen. Förra året gjordes försök av bland annat Elgiganten, Mediamarkt och Sportamore att etablera Single’s day i Sverige.

 

 

Black friday i siffror

* 29 procent av svenskarna handlar reavaror på Black friday.

* Svenskarna spenderar i snitt 1 817 kronor under Black friday.

* Totalt spenderar vi 3,6 miljarder på Black friday.

 

Källa: Postnord, siffrorna är från 2016.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

SÖK

Ready Bet Win MPU 2019
Nojesguiden

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.