Julklappar under granen

Text: Camilla Johansson I Foto: Creative Commons
Posted 2018-12-11 in Kultur, Mode & Shopping, Nöje

Julklappar

Julen närmar sig med stormsteg, och här kommer vi med några tips på julklappar som kanske kan hjälpa när önskelistorna inte ger någon vägledning.

 

Årets julklapp meddelades som vanligt av Handelns Utredningsinstitut, HUI, den 20 november. För första året någonsin så blev det inte något som traditionellt ses som ”nytt”. Nu vet de flesta att Årets julklapp är det återvunna plagget.

Second hand är ett begrepp vi känner sedan länge, men nu har också upcycling börjat arbeta sig in i den svenska vokabulären; att fixa till något som är lite gammalt och trött så att det blir som nytt igen. Något som också så sakteliga vinner mark är att göra nya kläder av gamla textilier.

Julledigheten är för många bokläsandets stora högtid och då kan det vara bra om det också finns några nya böcker under granen.

För den vuxne: Den isländska författaren Auður Ava Ólafsdottir har i höst fått Nordiska Rådets Litteraturpris för sin roman ”Ärr” – en relationsroman om den 49-årige Jonas som känner livet glida isär. Efter att beslutat sig för att ta livet av sig reser han utomlands och på hotellet Silence ger han sig sju

För tonåringen: ”Slutet” är en ungdomsroman av Mats Strandberg. Vad gör man som tonåring när det står klart att jorden kommer att gå under om en månad? Vad händer när sex och droger inte längre kan få långtgående konsekvenser och vem vill man vara med på slutet: familjen eller vännerna?

För de mindre: ”Vad bidde det då?” De flesta känner till sagan om mannen som gick till skräddaren med en tygbit för att få en rock men inget blir riktigt som han hade tänkt sig. Det här är Pija Lindbaums grepp om sagan, med hennes egna fantasifulla illustrationer.

 

Det pratas mycket om att vi ska umgås utan mobiltelefoner och annat. Ett sätt att göra det är att slå sig ned vid sällskapsspelet.

”Photosynthesis” är brädspelet som är både kul att spela och estetiskt tilltalande då den skog man ska bygga tillsammans plötsligt reser sig från den platta spelplanen. Målet med spelet är att fullfölja trädens livscykel och kräver ett mått av strategiskt tänkande.

 

Det är inte bara HUI som utser årets julklapp, det gör även veckopengs-appen Gimi (tidigare Veckopengen) och enligt 150 000 barn som meddelat vad de själva sparar till så är det spelvaluta, alltså det man kan använda för att köpa uppgraderingar och tillbehör till dator- och mobilspel.

 

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.