Miljömedvetet mode


Posted 2013-03-10 in Mode & Shopping

Säkert händer det ibland att du skänker en tanke åt klimatet, om inte annat så före jul då Klimatkonferensen i Doha ägde rum. Kanske tycker du att det där med klimatanpassning låter trist, men det kan vara kul. Det kan till exempel innebära mode i nya material, och det tittar vi på här.

 

En snygg skjorta för fritiden eller för jobbet? Ta den då i bambu. Jo, det är sant. Denna är gjord av en mix av bambufiber och ekologisk bomull. Bambu är ett svalt material som absorberar och ventilerar bort fukt från kroppen och är ett material på frammarsch inom textilindustrin. Just denna skjorta finns på andeswon-embroidery.com och kostar motsvarande 284 kronor.

 

 

 

Den här enkla klänningen, eller tunikan, vad det blir är helt upp till dig, är gjord i materialet Modal. Modal är en cellulosafiber tillverkar av fibrer från i huvudsak Bok. Materialet är biologiskt nedbrytbart och har samma egenskaper som bomull, men medan bomull ofta kräver mycket av både vatten och bekämpningsmedel är detta material ekologiskt. Denna tunika alternativt klänning, ”Hanna Sustainable Long Sleeve Tee” kommer från Go Green M by M och kan köpas via websidan fashion-conscience.com för motsvarande 311 kronor. Vill man handla kläder av Modal lokalt i Örebro så finns detta hos Anna Lunda på Kungsgatan. Här hittar man kläder i många alternativa ekologiska material.

 

Ett par snygga sneakers för den dag snön äntligen är borta och solen tittar fram igen. Men var ligger det miljövänliga med dessa skor? Jo, de är gjorda av industrihampa, inte att förväxla med någon annan typ av hampa. Tyvärr är inte heller dessa i dagsläget tillgängliga i Örebro utan får inhandlas via nätet, men man ska aldrig säga aldrig. De heter Patagonia Whino Lace Shoes och påträffas hos sierratradingpost.com för 759 kronor.

 

En mockasko som inte är en mockasko? Här är den i vegetan suede. Att tillverka läder är en rad resurskrävande processer, och denna mocka skonar både miljö och djur. ”Vegetan Suede” sköts om på samma sätt som en vanlig mockasko och har samma hållbarhet. Här i modell av en ankelhög stövlett med lite westernstuk från Cri de Coeur, som man också kan nå via fashion-conscience. Tyvärr har denna typ av skor inte nått Örebro, men finns i Sverige hos Green Laces. Just dessa kostar motsvarande 965 kronor.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.