Burning Heart Records återuppstår


Posted 2014-10-30 in Musik

För fyra år sedan lämnade Burning Heart Records–grundaren Peter Ahlqvist ett skivbolag han inte längre ägde. Nu kommer uppgifter om att han startar det legendariska skivbolaget igen.

 

Det legendariska skivbolaget Burning Heart Records grundades av Peter Ahlqvist 1993 och hade under många år sitt säte i Örebro. De nosade reda på och släppte en uppsjö av lovande band inom punk, hardcore, rock och metal. Ungefär samtidigt som Burning Heart släppte debutsinglar med No Fun At All och Refused, och senare också debutalbum med Millencolin och No Fun At All, slog punkrocken och band som Green Day och The Offspring igenom på allvar. Skivförsäljningen tog fart och bolaget växte till sig. Det släpptes skivor med The Hives, Turbonegro, The (International) Noise Conspiracy och Division of Laura Lee, bara för att nämna några. Succén var ett faktum.

Efter de många framgångarna följde dock ett par tuffa år. I samband med att de illegala nedladdningarna tog fart drabbades skivförsäljning och lönsamheten minskade. Kontor stängdes och personal fick sägas upp. 1998 gick det Hollywoodbaserade bolaget Epitaph Records, som drivs av Bad Religion-gitarristen Brett Gurewitz, in som huvudägare i Burning Heart, för att 2006 ta över det fullt ut, vilket resulterade i en flytt till Amsterdam. Det bolag Peter Ahlqvist en gång hade startat var inte längre hans och passionen försvann.

– Det var ett par tuffa år. Jag sålde smöret, tappade pengarna och i slutändan stod Epitaph som ägare av alltihop, sammanfattar han.

Efter samtal med Brett Gurewitz har nu Peter lyckats få tillbaka rättigheterna till namnet och varumärket Burning Heart Records, även om backkatalogen fortfarande tillhör Epitaph.

– Burning Heart kommer nu tillbaka, anpassat till hur det ser ut idag, med en digital approach. Samtidigt kommer vi att återgå till rötterna och satsa mer på vinyl, säger Peter.

Bolaget kommer till en början att arbeta med band som Asta Kask, Adept, Bombshell Rocks, Her Bright Skies och Walking With Strangers.

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.