Christopher Owens – Lysandre


Posted 2013-02-06 in Musik

Frimis vårevent 2019 – banner

Christopher Owens
Lysandre
(Turnstile/Border)

Förra sommaren lät frontmannen i Girls meddela sitt avsked och därmed dödförklarade han gruppens existens. Det skulle visa sig att Christopher Owens hade något viktigt han ville säga, något långt mer privat än tidigare. Lysandre är nämligen namnet på en flicka han träffade under en sommar i Frankrike, och också titeln på en skiva som nästan uteslutande försöker bedöva en avlägsen hjärtesorg.

Men är det något vi lärt oss av musikhistorien så är det väl att en skiva om olycklig kärlek aldrig behöver vara rakt igenom sorgsen: Lysandre är nästan lika mycket ett album som får mig att vilja packa en snabb liten väska och kasta tärning om resmålet – bara jag kommer iväg och bara jag kommer iväg snabbt. På Riviera Rock samplar Owens både en flygplats och franska svallvågor på ett så osentimentalt sätt att jag bara vill stirra rakt in i solen, helt och hållet frikopplad från verkligheten. Och på samma sätt som Girls gjorde musik för en febrig ungdomsmassa genom ett soligt Instragamfilter, är Owens debut som soloartist värmande genom ett helt annat nyckelhål, det man kikar i när befinner sig på andra sidan av den totala lyckan. Det är fortfarande självlysande pop för generationen som gillar både bandet Girls och tv-serien Girls, men det är nedtonat på alla fronter: det är så trasigt och så vackert sönderfallet – och det är bra just därför. Owens har även förmågan att sjunga som om det jämt vore den sista dagen på året och allt måste sägas innan klockan slår, och det det är få förunnat. Det har vuxit någonting ur askan som blev kvar efter Girls, och kanske hamras det tydligast fram i det faktum att det alltid går att vara kreativ med sin sorg, hur djupa såren än blivit. Lysandre är en homage till alla outsiders där ute, och det är en förlängning av allt Girls stod för med enda skillnaden att nu har vi alla riktigt ont i hjärtat och saknar någon väldigt speciell.

 

Lyssna även gärna på: Girls – Album (True Panther Sounds), Elvis Presley – From Elvis in Memphis (RCA), Ariel Pink’s Haunted Graffiti – Mature Themes (4AD)

Nollnitton online banner

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.