Clabbe till Ritz


Posted 2014-03-20 in Musik

Vem minns inte Rakt över disc på radion? Den 21 mars kommer Claes ”Clabbe” af Geijerstam till Ritz för en 80-talsdoftade fest.

 

Clabbe är ett unikum inom svenskt musikliv. Som elvaåring sjöng han i Radiotjänsts gosskör och i början av 1960-talet blev han tonårsidol som gitarrist i Ola & The Janglers. 1968 fick de som första svenska band in en låt på USA-listan Billboard Top 100 med låten Let’s Dance.

Året efter började Clabbe som discjockey och turnerade med Clabbes Super Flying Disco Show. Det har även blivit två egna plattor. 1970 släpptes Out of My Hair där Björn Skifs, Janne Schaffer och Tommy Körberg medverkade och den andra och sista plattan Starlight släpptes 1977.

1973 framträdde han tillsammans med Göran Fristorp i Melodifestivalen. Under namnet Malta framförde de låten Sommarn som aldrig säger nej. Texten var skriven av Lars Forsell och innehöll de för den tiden uppseendeväckande orden ”dina bröst är som svalor som häckar”. Den vann den svenska uttagningen men fick till finalen i Luxemburg byta namn till Nova och slutade på femte plats.

Vid sidan om det egna musicerandet har Clabbe gjort sig mest känd som musikproducent och radiopratare. Programmet Rakt över disc sändes sommartid i P3 under 80-talet och det var här hans snabba tunga gjorde sig både hörd och känd. Totalt gjordes 230 program. Mellan åren 2004 till 2006 satt han också med i juryn för tv-programmet Idol. I dag har den forne tonårsidolen hunnit bli 68 år, men greppet om skivspelaren kommer han aldrig att släppa.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.