David Södergrens Hot Five är tillbaka efter 20 års paus


Posted 2013-12-22 in Musik

David Södergrens Hot Five gjorde under årets Live at Heart sin första spelning på nästan 20 år. Återföreningen gav mersmak och den 28 december spelar de på Level Bar.

 

Embryot till folkrockbandet David Södergrens Hot Five uppstod när David Södergren, gitarr och sång, och Erik Mattson, dragspel, uppträdde tillsammans på Talangen i Brunnsparken i början av 90-talet.

– Vi började att spela ihop redan under högstadietiden, men det var när vi fick med Davids låt Kulturhunden på Talangen som bandet tog form på riktigt. Talangen var en ganska stor happening med mycket publik på den tiden, berättar Erik Mattsson.

De första låtarna gjordes med förprogrammerad synth, akustisk gitarr och mandolin. I avsaknaden av riktiga trummor och elgitarr stack musiken ut en hel del jämfört med många av de andra mer traditionella rockbanden. Det lät ”blipblopigt”.

– Det var i samband med den spelningen vi stötte på Marcus (Berggren, red. anm.), som spelar trummor med oss nu. Då spelade han med ett annat band och efter spelningen kom han fram till oss och sade att vi behövde en riktig trummis, så vi plockade in honom i bandet, fyllde på med fler riktiga musiker och bytte ut synthen, säger Erik.

Bandet tog form alltmer och efter ytterligare en tid kunde även Mattias Lagerqvist titulera sig bandmedlem.

– Med mig kom också elgitarren med som instrument och det var väl där någonstans vår nuvarande line-up uppstod. Ett tag var vi i och för sig åtta personer i bandet. Vi hade bland annat en kille på banjo och en på fiol också, säger Mattias.

Därefter fylldes kalendern med speldatum. Det blev ett antal uppträdanden på Talangen, ett flertal spelningar på olika stadsfestivaler utanför stadsgränsen och inte minst fick de också äran att spela i SVT:s program Sommarnöjet 1993.

– Det kändes som att vi var på gång där, men plötsligt skulle folk in i värnplikten eller så drog de iväg åt olika håll för studier och jobb. Några av oss fortsatte att spela och tog in lite andra medlemmar, men den riktiga glöden försvann i och med att det inte längre var bandets originalsättning. Att spela i band är ju till väldigt stor del att man är just de personerna, säger Erik.

I stället för att karriären tog fart blev det ett uppehåll på nästan 20 år innan de av en slump sprang på varandra under en spelning med Perssons Pack på East West Sushi. De såg det som ett tecken. Det var dags för en återförening och kort därefter hade de plötsligt samlat bandet igen.

– Vi anmälde oss till Live at Heart och kom faktiskt med, vilket kändes lite konstigt. Anders Damberg kom väl kanske ihåg oss från den tiden då det begav sig och sedan skadade det väl inte att det skulle bli en återföreningsspelning heller, säger Erik.

Med instrument som dragspel och mandolin i framträdande roller drar stilen åt svensk folkrock och bland influenserna finns bland annat Perssons Pack, Traste Lindén och Pouges.

– Samtidigt försöker vi göra något eget av det också. Flera av våra texter har en lokal förankring och vi sjunger till exempel om Svartån och Svampen. Det känns kul att ha det lite som en röd tråd, berättar Erik.

De konstaterar att det inte känns som att det var 20 år sedan de spelade ihop senast, även om det till en början var lite nervöst vid combacken på Live at Heart.

– Det var inget skav alls och lät faktiskt bra redan första gången vi repade. Det känns nästan som att det låter bättre nu än det gjorde när vi spelade som mest på 90-talet. Alla har ju hållit på med musik under hela tiden och har blivit mycket bättre på att spela., säger Mattias.

Vad som händer nästa år är i nuläget inte helt klart, men de jobbar med att skriva nya låtar och ska dessutom försöka komma ut och spela ännu mer. Bokad och klar är i alla fall spelningen på Level Bar den 28 december.

– Det är svårt att bli profet i sin egen hemstad, men återföreningen har gett oss mersmak sedan får vi se vart det tar oss, avslutar Erik.

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.