Från till heltidsmusiker till inga uppdrag alls

Text & foto: Ulf Hjelting
Posted 2021-06-25 in Musik, Nöje

Fredrik Josefsson

Han har försörjt sig som musiker de senaste tio åren. Fredrik Josefsson är både sångare i bandet Close Quarters och uppträder som trubadur. Totally Örebro har träffat Karlskogasonen för att prata om vad som händer i karriären.

 

Det finns ibland vissa personer som bara utstrålar vad de är. En del politiker har sådan karisma, andra inte. När det handlar om musiker är det precis samma sak. Några har den där karisman, andra inte. Fredrik Josefsson har just det där en musiker ska ha för att lyckas.

– Det är bedrövligt illa just nu. Inga spelningar – ingenting. I sommar drar jag till Nordnorge och lägger asfalt för en kompis firma i fyra månader. Vi får se om jag kommer tillbaka. Trivs jag där så kanske jag stannar. Jag kommer att ta med mig en akustisk gitarr, säger Fredrik Josefsson när vi träffas på ett av Örebros caféer.

En kompis har fixat skjuts in till Örebro från Karlskoga.

– Det är ändå gött att vara tillbaka en stund i Örebro. Det är en helt annan mentalitet här än i Karlskoga. Här hjälps man åt och pushar varandra.

Pandemin har slagit särskilt hårt åt det som i dagligt tal brukar kallas för kulturarbetare. Musiker, konstnärer, författare och skådespelare går bokstavligen på knäna ekonomiskt och många har även sadlat om till helt andra yrken.

I Fredriks fall handlar det om att gå från 80-90 spelningar per år till absolut ingenting vilket inneburit att bandet tagit en paus under pandemin. Rekordåret var 2018 då 100 spelningar avverkades. När fas 1 av Coronapandemin slog till var 60 spelningar inbokade. Alla avbokades. Det blev till slut några spelningar på Kumla hotell för sittande publik och med trerätters middag innan restriktionerna stramades åt ytterligare.

– Jag vet uppriktigt sagt inte om vi kommer igång igen med bandet. Vi gjorde en del roliga gig med bandet och så fick vi med Glenn Hysén i den där rockvideon för ”Get ready for the good times”. Kul grej att ha gjort och han, Glenn, var hur skön som helst. Otroligt rolig som person.

 

Fredrik är alltså långtifrån ensam om att få uppleva pandemins mest negativa sida.

– Jag ska väl inte klaga alltför mycket. Under alla år jag jobbat som musiker har jag betalat så att jag nu får ut en arbetslöshetsersättning som i varje fall täcker hyra, mat och de flesta räkningarna. Det här är något som min far lärde mig, han är också musiker. Det var tufft i början och jag har inte haft en tanke på att gå på A-kassa med tio år på vägarna. Vem är jag om jag inte är ute och spelar? Det här är min livsstil, min identitet.

 

Fredrik Josefsson

Ålder: 30 år
Bor: Karlskoga
Karriär: Sångare i hårdrocksbandet Close Quarters (sedan januari 2013) samt trubadur
Inspirationskällor (för Close Quarters): Kiss, Rolling Stones, Slade, Guns N Roses, Nirvana, The Hellacopters, Backyard Babies, The Quireboys m. fl.

 

Diskografi (i urval)

2013 – Varje ton (Singel)
2014 – Try to pay the rent with love (EP, Close Quarters)
2015 – Always alot, never little (Album, Close Quarters)
2017 – Sköna luften (Singel)

 

Röster och citat om Fredrik och bandet

”Alla rockstjärnor har något ballt namn med x eller z eller något sådant. Jag valde ’Q’ och det har ingenting att göra med tequila, som många tror. Det är ett påhittat namn bara!” – Fredrik om mellannamnet Taliqua.

”Allt hade kunnat gå åt helvete redan första dagen dock – några sekunder innan vi skulle gå och äta så började ett filter i en ljuskanna som hängde i taket att brinna. Som tur var lyckades vi få ned den på golvet och släcka den. Hade vi gått lite senare hade stället troligtvis brunnit ner.” – Gitarristen Martin ”KK” Karlsson i en intervju med Crank it up 2013.

”Den som alltid kommer sent är Fredrik. Om han kommer överhuvudtaget, jag vet inte hur många tåg han missat! Men är han är snygg så vi förlåter honom.” – Martin ”KK” Karlsson i samma intervju som ovan.

”The band have done more than 200 shows so far and have been support act to artists like Backyard Babies, Mustasch, Electric Boys and recently they opened for Tom Keifer in Stockholm. Close Quarters sure is the next big thing from Sweden” – Anders Sandvall, Metal-Rules.com.

”Jag håller nästan på att bli lite folkskygg av att spela trubadur. Det kommer alltid fram någon knäppgök som vill låna gitarren och som inte alls respekterar att jag sitter där och gör ett jobb. Och då är det oftast någon dretfull 19-åring som tycker jag får för mycket rampljus på mig, eller nåt sånt. Senast jag var ute var det en som började på att bläddra i min pärm med låtar samtidigt som jag spelade och när jag undrade vad han sysslade med blev han, för det är alltid en han, väldigt förnärmad” – Fredrik om att jobba som trubadur.

”Vi blir ofta omskrivna som ett sleaze-band med starka 80-talsrötter, vilket personligen stör mig. Vi spelar rock ’n’ roll och inget annat. Bland influenserna finns AC/DC, Rolling Stones, The Beatles, KISS och Slade men också svenska band som Backyard Babies och The Hellacopters. […] Jag lyssnar i stort sett inte på någon ny musik och lyssnar aldrig på radio. Det som låter i högtalarna just nu är The Black Crowes.” – Martin ”KK” Karlsson i en intervju med Darklands magazine.

”Han sa att jag skulle höra av mig, för han hade ett par matchande byxor. Jag ringde faktiskt, men fick inget svar. Så jag ska sno hans byxor under den här turnén.” – Fredrik om att han fått en kavaj av The Quireboys sångare.

 

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.