Close Quarters + The Quireboys = sant

Text: Ulf Hjelting Foto: Pressbild/Tom Gold
Posted 2017-10-31 in Musik

Fredrik Josefsson spelar förband till The Quireboys

Den 11 november kommer det smått legendariska bandet The Quireboys till Frimis Salonger. Svenska Close Quarters med Örebroaren Fredrik Josefsson spelar förband till The Quireboys.

 

Totally Örebro tog ett snack med sångarna Fredrik (Close Quarters) och Spike (The Quireboys) inför den kommande spelningen.

– Det här blir tredje turnén tillsammans med The Quireboys i Sverige. Vi börjar känna varandra ganska bra nu, säger Fredrik ”Taliqua” Josefsson, sångare i Close Quarters och som under den senaste turnén med The Quireboys fick sångaren Spikes kavaj.

– Ja, Hehe. Den vårdar jag ömt. Han sa att jag skulle höra av mig, för han hade ett par matchande byxor. Jag ringde faktiskt, men fick inget svar. Så jag ska sno hans byxor under den här turnén, tillägger Fredrik med ett skratt.

Bandet Close Quarters har haft en något lugnare period under snart 2,5 år, men nu väntar fler spelningar.

– Den här turnén har vi en stand in på kompgura – Jonas Nilsson – som annars är frontman i Refuel. Vi kommer att inleda spelningarna under cirka 40 minuter och värma upp publiken inför The Quireboys.

 

Kommer ni att gästa varandras band? Typ att Spike hoppar in i Close Quarters just innan de själva ska gå på?

– Det får vi se. Hehe. Det kan bli lite överraskningar. Allt kan hända.

 

Man undrar ju om Fredrik Josefsson spelar förband till Quireboys även i England eller andra delar av Europa?

– Vi får se. Ingenting är omöjligt.

The Quireboys bildades 1984 i London av Jonathan ”Spike” Gray och gitarristen Guy Bailey. Bandet hade sina största kommersiella framgångar sent 80-tal och tidigt 90-tal och då främst med debutplattan ”A Bit of What You Fancy” och låtar som ”7 O´Clock” och ”Hey You”. 1993 splittrades The Quireboys officiellt, men fortsatta göra enstaka spelningar fram till 1995.

2001 nystartades bandet av Spike och Guy, men med delvis nya medlemmar. Sedan 2001 har de hunnit släppa elva plattor och i år kom bluesplattan med namnet ”White Trash Blues” fylld med klassiska blueslåtar så som ”Boom, Boom, Boom”, ”Going Down”, ”Help Me”, ”I´m Your Hoochie Coochie Man” och ”Walking the Dog”.

– Jag vet faktiskt inte om vi spelat i Örebro. Jag kommer inte ihåg. Vi har lirat i flera städer i Sverige och varit på turné ett antal gånger. Om inte så ser jag fram mot att få komma och lira i Örebro, berättar Spike.

 

Blir det några låtar från nya bluesplattan?

– Absolut! Men det blir en mix från alla våra plattor. Den nya plattan har gått förvånansvärt bra och toppar flera försäljningslistor runt om i Europa. Plattan kom till av en slump genom att vi blev inbjudna att lira på Ramblin Man Festival förra året. Jag känner arrangören och han frågade om vi inte kunde lira på deras bluesscen. Och efter att vi gjort det och kört in ett set blueslåtar klev vi in i studion.

 

Adaptionen av Freddie Kings ”Going Down” blev riktigt bra.

– Å tackar. Den är kul att spela. Faktum är att vi brukar spela den när vi soundcheckar.

 

Vet du om att huset i Örebro är ett Frimurarhus?
– Nä, va kul! Min son, som just fyllt 22 och som bor i Kanada, har just blivit frimurare.

 

Fredrik i Close Quarters sa att han fick din kavaj när ni var här senast.
– Haha! Det stämmer. Hälsa honom att jag tar med matchande byxor den här gången.

 

 

Läs mer om Fredrik Josefsson i den här artikeln.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.