Frimis salonger – så som det en gång var


Posted 2016-07-10 in Leva & Bo, Musik

Med utsikt mot Örebro slott, Storbron och Clarion Hotel Borgen har Frimurarholmen en av de bästa kulisserna du kan hitta i Sverige.

 

Just nu pågår en invändig upprustning av lokalerna i det som förut var nattklubb och som nu kommer att kallas Frimis Salonger.

– Självfallet har vi sneglat lite på Behrns salonger i Stockholm. Här har vi liknande förutsättningar och med en intressant historia i vackra lokaler, säger Kimmo Kirvesmäki när vi träffas på hans kontor i Medborgarhuset.

2015 anställdes han som evenemangsstrateg för Örebrokompaniet. Från och med 1 oktober blir han och Niklas Urdell från Nikija Event platsansvariga för Frimis Salonger.

Frimis är en byggnad med en intressant historia. Själva platsen, holmen, hette från början Blekholmen eftersom det var där man blekte och färgade djurhudar och tyger. När krigsrådet Sahlefelt huserade på holmen under tidigt 1800-tal fick den namnet Sahlefeltska holmen och när Svenska Frimurare Orden köpte holmen 1883 fick den således namnet Frimurareholmen. Byggnaden som då uppfördes ritades av slottsarkitekt Hjalmar Sandels. En intressant detalj är taket till det som kallas Johannessalen på övervåningen i huset. Dämpas eller släcks belysningen i rummet finns där en kopia av stjärnhimlen och hur den såg ut år 1883.

Huset uppfördes alltså som ett ordenshus för Frimurare Orden och tjänar som det även idag. Här hittar man även andra orden så som Bifrost, W:6 och Mariaorden. För att få ekonomi i byggnaden bestämdes det att den skulle byggas med en befintlig restaurang som då skulle kunna arrenderas ut och på så sätt kunna generera ekonomi för att underlätta driften av huset.

I början av 1900-talet ansågs Restaurang Frimurarlogen vara Örebros bästa. Det är dit man strävar med Frimis Salonger. Den invändiga restaureringen har skett i samråd med frimurarnas estetiska råd.

– Det finns en hel del att göra och de som drev nattklubb förut har målat allt i svart. Trots det ser man att här finns ett vackert golv och vackra pelare. Här finns en klassisk tidlös design i 20-talsstil och det finns en otrolig potential i lokalerna.

MaggioPress2_Dan_MonickDen 6 oktober är det premiär för Frimis Salonger.

– Som bokningarna ser ut nu kommer det att vara konserter 5-6 gånger i månanden och under november och december blir det julbord. Till premiären har vi bokat Veronica Maggio.

Några av de artister som redan är bokade är Silvana Imam, Wolfmother och Udo Dirkschneider. I dagsläget rymmer lokalen minst 900 personer. Under renoveringen kommer man att jämna ut de nivåskillnader som finns i lokalen och man kommer även att ta bort några av väggarna som satts dit av de förra arrendatorerna.

– Vi kommer även att se över hur uteserveringen ser ut. Där finns ju en riktigt fin utsikt över Svartån som vi vill ta vara på. Och så kommer vi att satsa på konferenser.

Även restaurangen kommer att återuppstå.

– Jag har aldrig sett ett så stort restaurangkök. Det skulle då vara i någon skolbespisning där man gör mat åt 1000 personer om dagen. Här skulle det lätt få plats fem kockar som skulle kunna arbeta utan att störa varandra. Vi kommer i startskedet att anställa en kock, men den personen kommer främst att göra mat till vår konferensverksamhet, till de som vill äta i samband med konserterna och till den övriga verksamheten i huset. Vi kommer att öppna en större restaurangverksamhet under nästa år.

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.