Grus i dojjan till Stadsträdgården


Posted 2014-06-06 in Musik

Bandet hade sin egentliga storhetstid mellan åren 1972 och 1981. Den 13 juni kommer Grus i dojjan till Stadsträdgården.

 

Blanda folkmusik med lite schlager och dansband och resultatet låter som Grus i dojjan. Bandets historia börjar i Malmö 1970 när Lennart “Helge” Hansson, Mats Hennig och Arne Wirén bildar bandet runt ett köksbord i ett kollektiv i Åkarp, Skåne. Grus i dojjans absolut första spelning var på anrika restaurangen Bullen i Malmö 1971.

Skivdebuten kom 1972 med plattan Grus i dojjan spelar Hullimullan och fram till och med 1981 släppte de sju plattor. Efter det släpptes Från folkfest till pilsnerpunk 1995 och senaste livstecknet från bandet kom 2002 då Hitsum kitsum släpptes.

Genom åren har estradören Krutte Hedberg finslipat sina mannar till en väloljad lagom gisten och farofylld underhållningsmaskin. Musiken som spelas är folkmusik, acid, rock’n’roll, schottis, schlager, polkor, bluegrass och country på ett oefterhärmligt sätt. Idag är Grus i dojjan still going crazy.

– Varje kväll är ny! Kaffe utan grädde går att spela på 1 000 sätt. Och egentligen vet vi aldrig vad som kommer att hända! säger Krutte.

Gruset har under sina 42 år underhållit på arrangemang som festivaler, kulturaftnar, pubar, klubbar, restauranger, marknader, kyrkor med mera. Ej att förglömma Malmöfestivalen där de har stått för den festliga invigningen sedan starten för 28 år sedan.

Den 13 juni kommer bandet till Stadsträdgården. Grus i dojjan anno 2014 består av Krutte Hedberg sång och munspel, Ullik Ehrenstråle på fiol, Peter Clemmedson på gitarr och Arne Franck på bas. Ofta mönstrar också Jesper Lindberg på med banjo och lapsteel tillsammans med Christer Cervin på gitarr.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.