The Happy Hippo Family Finale


Posted 2017-08-11 in Musik

Bandet bildades som ett musikkollektiv på Öland 2008, men nu går bandmedlemmarna olika vägar. The Happy Hippo Family utlovar en glad avslutning som kommer att vara i flera dagar.

 

– Hela helgen med början fredag 1 september kommer vi att ha ett ”tack och adjö”-party med en spelning på bland annat Satin. Alla medlemmar som någonsin varit med i bandet kommer att medverka och vi bjuder in alla som vi haft kontakt med genom bandet, säger Martin Qvarfordt sångare i The Happy Hippo Family.

The Happy Hippo Family är bandet som inte enbart koncentrerat sig på sin musik, utan även på att marknadsföra sig och hitta på galna grejer i samband med skivsläpp och konserter. Även om bandet startade 2008 på Öland räknar Martin året 2010 som den riktiga starten för The Happy Hippo Family.

– Sommaren 2008 var vi ett helt gäng som bodde i ett kollektiv på Öland och plockade potatis och hjälpte bönder. Många av oss spelade även i band och det blev ju en del fester och så växte bandet fram under sommaren. När vi sedan började göra konserter insåg vi att vi inte kunde vara 20 personer på scenen och 2010 började vi även att spela in lite låtar.

2010 släppte bandet även en ep och samma år landade bandet som nummer tre på Myspace indie-topplista vilket bland annat medförde att Aftonbladet hörde av sig. Detta medförde i sin tur att bandet fick spela på Rookiefestivalen i Hultsfred i oktober samma år.

– Namnet på bandet? Ja, det finns två olika historier om hur det kom till. Nummer ett är att vi satt och spelade memory och den andra versionen är att en låt vi spelade in sparades under namnet ”The Happy Hippo” på datorn eftersom vi inte hade något annat namn.

Bandet har alltid skött all distribution och även startat eget skivbolag för att själva ha full kontroll på sin musik. Under åren har festivaler och konsertställen som exempelvis Bråvalla, Peace & Love, Debaser Slussen och Sticky Fingers besökts.

– Allra roligast var nog att vi släppte vår skiva ”Monacoville” i Japan vilket medförde att vi fick åka dit på en veckas promotionturné i Tokyo. Det var en kille som hette Fuji på Thistime Records som hade hört oss och ville släppa vår skiva. Han hade full koll på svensk musik och även Örebro och sånt som skivbolaget Burning Heart. Det kändes lite smått absurt och sitta och prata örebroband med honom i Tokyo.

Plattan ”Monacoville” släpptes 2011 och besöket i Japan resulterade i att en platta, Cherries & Cheese, enbart släpptes där. Sedan dess har bandet arbetat med en ny platta.

– Det är över tio år sedan bandet startade och vi är inte samma personer längre. Det finns inte samma tid och några av oss har fått barn. Det är mycket just därför som gör att vi har beslutat oss för att lägga ner bandet nu. När liksom tjo och tjim försvinner från musiken blir det inte samma sak. Vi har alltid varit bra på att kommunicera i bandet och vi kommer fortsätta att vara vänner och fira saker som midsommar tillsammans.

Att bandet har varit bra på att marknadsföra sig bevisas inte minst av när Per Sinding Larsen pratade om deras låt ”R U Injured” i SVT 2012 och hällde ut skärvor av en cd-skiva från ett cd-konvolut. ”R U Injured” fanns att ladda ner och inte som fysiskt exemplar och det var själva idén med den promotionkampanjen. Eller när bandet lanserade en öl och höll presskonferens i gamla Allehandaborgen.

– Ja, haha, vilken grej det blev. Nykterhetsrörelsen och några politiker gillade det inte alls och då skrev vi ett pressmeddelande som började med rubriken ”Politiker rasar mot pop-band” och det vara några tidningar som tog den rubriken rakt av. Där lyckades vi riktigt bra.

Men nu är det slut. Finito. Finale.

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.