Jon ska sätta Örebro på hiphop-kartan

Text: Thomas Helsing Foto: Pressbild
Posted 2018-04-12 in Kultur, Musik

På norr, ett stenkast från Olaus Petri-kyrkan, hittar vi Örebros senaste tillskott när det gäller inspelningsstudios. Där har nämligen Studieförbundet Vuxenskolan inrett en ny fullt utrustad professionell studio och i skrivande stund har den varit i drift i en dryg månad.

 

Inne i studion hittar man producenten och verksamhetsutvecklaren Jon Daly Skoog. Jon har över 15 års erfarenhet av musikproduktion och brinner för att hjälpa nästa generations artister. I dagsläget arbetar han med ett tio-tal akter varav några är mångåriga samarbeten från Stockholm.

 

Alla musikstilar är välkomna till studion men Jon har ett särskilt fokus på hiphop. Allt är kostnadsfritt men det finns förstås en gräns för hur många han kan hjälpa åt gången.

– Haken är att man inte kan ta in för många. Just nu är det bara jag som jobbar med det här och jag har inte tid för så många fler än de jag arbetar med idag.

 

Vilka är kriterierna för att ha chansen att komma in?

– Att man är driven med sin musik och är villig att ta nästa steg. Man ska ha en hunger men också en idé om vad man vill göra. Det jag kan hjälpa till med är erfarenhet från branschen. Behöver man skriva om texten? Kanske ändra melodin något?

 

Musikbranschen blir allt tuffare och särskilt inom hiphop-genren. Det beror enligt Jon på flera faktorer. Dels är inte längre hiphop en marginaliserad genre och dels är det lättare än någonsin att få ut sin musik.

– En musikstudio idag är relativt enkel att få till hemma. Alla med en laptop och mikrofon kan göra en världshit idag, så var det inte på 1990-talet. Idag plockar kidsen beats från Youtube och släpper med sin egen sång. Det har eskalerat det senaste året, och man ser även stora artister göra så. Så vill inte vi göra, vi försöker hjälpa dem att göra egna beats. Jag har själv gjort så många beats under åren så jag kan hjälpa dem att hitta något som fungerar. Dessutom blir det en helt annan energi i musiken när det är något de skapat själva.

 

På sikt vill ni nå ut i hela länet. Hur är det med inspelningsstudior i Örebro län?

– Inom Studieförbundet vuxenskolan finns det mycket som riktar sig till rockband men när det gäller just hiphop har det halkat efter lite. Därför håller vi på att bygga en studio i Karlskoga. Jag ska hålla i en workshop där i maj någon gång. Sedan är jag sugen på att komma upp i Bergslagen och bygga där. Exempelvis Lindesberg, det vore kul.

 

Jon har under 2000-talet jobbat med en hel del talanger i Stockholmsområdet och på senare år har flera av dem slagit igenom stort. Ett exempel är Lamix som så sent som i januari i år vann priset ”Framtidens artist” på P3 Guld-galan.

– Om vi tar Lamix som exempel så är han en väldigt speciell person. Han har ADHD och är kanske lite stökig men han är också en stjärna. Det märks direkt när han kommer in i rummet. När han kom till oss såg vi en oslipad diamant. Vi gav honom det han behövde – bland annat hjälp med texter, sånglektioner och så jobbade vi med honom några år. Vi såg att han hade potential, så visst har har jag kanske ett öga för talang men framförallt har jag ett öga för att man behöver vara fulländad. Jag ser vad de behöver utveckla.

 

Finns det potentiella hiphop-stjärnor i Örebro?

– Absolut. När jag flyttade hit trodde jag faktiskt inte att det fanns så mycket talang i den här staden, så jag blev positivt överraskad. Jag är säker på att vi kommer sätta någon på hiphop-kartan om några år, men det behövs självförtroende. De tror att man måste flytta till Stockholm för att slå igenom men det är bara trams. Vi lever i en digitaliserad värld så de behöver bara tro på sig själva. Det finns enormt mycket talang här.

 

Kommer det bli möjligt för andra musiker att hyra studion för inspelningar?

– Inte just nu. Nu har jag fullt fokus på ungdomsverksamheten. Jag får förfrågningar varje dag men nu har jag bara fokus på detta.

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.