Klubb Mono – andra säsongen


Posted 2017-10-05 in Musik

Mono

I februari i år startade klubbveteranerna Mikael Lehikoinen och Niclas Jonsson en helt ny klubb i samarbete med Daniom Michael på Örebro Konserthus. Namnet blev Klubb Mono och inriktningen skulle vara det bästa från den svenska indiescenen.

 

Den 7 oktober är det dags för säsong två.

– Vi hade visionen att skapa något som inte fanns i Örebro, en klubb som vi själva skulle vilja hänga på, säger Mikael Lehikoinen.

När de pitchade runt sina idéer fick de lite oväntat napp från konserthuset där Daniom Michael är produktionschef.

– Klubb Mono är helt i linje med uppdraget för verksamheten. Det känns otroligt kul att ha möjlighet att göra en sådan här satsning.

Och att det blev just Örebro konserthus har varit viktigt för att de ska kunna förverkliga sina idéer.

– Trots att Örebro är en musikstad finns det ingen mellanstor scen i stan idag som värdesätter musiken. Därför var det kul att konserthuset ville ställa sig bakom arrangemanget för deras fokus ligger också på musiken. Men vi vill göra mer än en konsert, det ska vara en helkväll, säger Niclas Jonsson.

Mikael fyller i:

– Vi vill inte bara boka en sideshow för att krögaren ska kunna sälja öl. För oss är det här ett sätt att få utlopp för våra kreativa tankar.

Trots att minst två artister bokas till varje klubbkväll vill de inte gå in i termer som förband och huvudakt. Artisterna kommer dit och spelar på samma villkor. Målet är att inte bara göra en konsert utan att kvällen skulle erbjuda något mer. Därför fylldes kvällarna i våras ut av dj:s, konstutställningar från Konstföreningen Bunkern och en hörna med försäljning av vinylskivor och merchandise.
Klubben har hyllats för sin satsning på känslan i lokalen. Det har handlat om allt från ljusslingor och klassiska liveposters till vinylskivor, specialkomponerade menyer med indie-tema. Och så deras indiepopcorn.

– Vi bjuder på indiepopcorn där vi klipper och klistrar kartongerna själva. Vi brukar kalla det för vårt Mono-mys, säger Mikael och skrattar.

I höst vill de ”steppa upp” kvällarna ytterligare och jobba vidare med utsmyckningen. En annan nyhet är att de kommer att bjuda in olika artister som får spela sina favoritskivor under kvällarna. Först ut den 7 oktober är Theodor Jensen från Broder Daniel. Dessutom fortsätter de att utveckla samarbetet med Konstföreningen Bunkern och på premiärkvällen är det Lisa Brunnegård som tar över klubbens väggar med sina alster.

Även artisterna har varit nöjda och ryktet om Klubb Mono har börjat ge ringar på vattnet.

– Alla har varit supernöjda. När de kommit hit har de fått känslan av att vara i sitt rätta element. Nu märker vi att det är lättare att boka in artister när de har hört om oss från andra band. Ska en indieartist ut på turné idag så vill de komma till oss, berättar Mikael stolt.

Till premiären har de bokat in Vasas flora och fauna samt Avantgardet som enligt både Mikael och Niclas är två av de bästa alternativa banden i Sverige just nu.

– Vi är glada över att ha bokat Vasas flora och fauna och Avantgardet, det är sådana artister som klubben bygger på, slår Mikael fast.

Niclas flikar in:

– Vi tar även emot önskemål på artister från våra besökare. Vasas flora och fauna är en sådan önskning vi nu kan förverkliga.

De är även öppna för förslag om evenemanget som helhet.

– Kommer folk med idéer och de går att implementera så kör vi, uppmanar Mikael.

Den 7 oktober är det alltså dags och dörrarna till Örebro Konserthus öppnas klockan 21. Biljetter kan du förköpa via Tickster. Övriga datum klara för i år är den 28 oktober samt 9 december.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.