Lasse Stefanz till Örebro med Så mycket bättre

Text: Ulf Hjelting Bild: Pressbild
Posted 2022-11-22 in Kultur, Musik, Nöje

Sedan 1967 har bandet turnerat land och rike runt bland folkparker och dansbanor. Lasse Stefanz är ett av de klassiska dansbanden i Sverige och nu har sångaren Olle Jönsson deltagit i inspelningen av tv-programmet Så mycket mera. I mars 2023 kommer bandet på turné till Örebro och Conventum.

Bandet har slitit ut turnébussar, toppat listor, vunnit priser och sålt hundratusentals plattor. Och efter 55 år som band beger sig Lasse Stefanz ut på en turné, inför sittande salong. Detta sker efter några uppmuntrande ord från en tv-producent för Så mycket bättre där bandets sångare Olle Jönsson nu deltagit.

Vad tänkte du när du blev kontaktad för medverkan i Så mycket bättre?
–Först blev jag väldigt överraskad och sedan osäker på om jag skulle fixa det. Jag bad om betänketid, men då sa min hustru att ”Om du tackar nej nu, så tro inte att de kommer att kontakta dig igen”. Så det är tack vare henne som jag sa ja till att medverka, haha, säger Olle Jönsson på bred skånska när vi samtalar om Så mycket bättre och den kommande turnén.
Lasse Stefanz bildades 1967 i Gärds Köpinge utanför Kristianstad. Den första replokalen låg i det lokala hönshuset. Olle Jönsson var då bara 12 år. Bandet har under årens lopp släppt otaliga plattor, singelhits, souvenirer, t-shirts, till och med ett eget rött vin.
–Ja, i Örebro har vi varit och spelat åtskilliga gånger. Baldakinen hette en nattklubb som vi besökte ganska ofta (numera gymmet Actic på Slottsgatan) och så givetvis Brunnsparken, men även i Folket Hus har vi spelat vill jag minnas. Mellan 1971 och 1978 låg vi även på skivbolaget Habima som drevs av örebroaren Alex Royal. Vi hade sett en annons i Orkesterjournalen om att de sökte band som ville spela in. Tror vi betalade typ 10 000 kronor för vår första platta och spelade in den i en studio i Kumla. Bert Karlsson köpte sedan upp det skivbolaget och vi hamnade hos honom.
Säsong 2022 av Så mycket bättre spelades in i juni i år på Gotland och första programmet sändes den 22 oktober i TV4. Årets deltagande artister är Anne-Lie Rydé, Olle Jönsson, Norlie & KKV, Nordman, Daniela Rathana, Darin, Måns Zelmerlöw, John Engelbert från Johnossi, Albin Lee Meldau och Maja Francis. I samband med säsongsfinalen beger sig Lasse Stefanz ut på turné.

Hur är upplägget?
–Vi kommer att blanda låtarna från Så mycket bättre med våra bästa låtar. Det finns cirka 800 Lasse Stefanz-låtar att välja mellan och vi har inte satt oss ner än för att välja ut vilka vi kommer att spela. Det blir alltså ingen egen avdelning med bara låtarna från Så mycket bättre. Annars så är återväxten ganska skral bland dansbandet.

Hur då?
–I generationen efter Arvingarna är det få som sysslar med bandband. Sedan håller ju de gamla folkparkerna och dansbanorna på att försvinna. Om några generationer finns de inte kvar och då finns det inga speltillfällen. Det märker vi av och därför blir det numera konserthus och liknande, så som Conventum i Örebro, som vi uppträder på.
Den som tror att Olle Jönsson enbart lyssnar på dansband tar helt fel.
–Just nu lyssnar jag en hel del på country som stilmässigt inte är så långt ifrån det vi gör i Lasse Stefanz. Annars gillar jag Rammstein.

Va?
–Ja, det tyska metalbandet med Till Lindemann. Skitbra! Jag begriper inte tyska, så jag fattar inte riktigt vad de sjunger om. Men jag gillar verkligen deras scenshow. De sägs bränna typ en och en halv mille varje gång de uppträder. Önskar vi hade något liknande, haha.

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.