Örebro Rock & Blues firar 20 år


Posted 2016-08-08 in Musik

Tiden går fort när man har roligt. I år det 20 år sedan föreningen Örebro Rock & Blues bildades och det firar man med en festival på Rosängen 20 augusti.

 

– I början hette föreningen Örebro Blues Association. Vi hade sneglat lite på hur Stockholm Blues Association arbetade och ville göra något liknande, säger Bo Saf som varit med sedan starten.

Allt började i dåvarande TBV-huset på Holmen i Örebro. Bo Saf var då en av de verksamhetsansvariga och kom en dag i samspråk med gitarristen Per Oscarsson från bandet Gone Fishing With Lucky Pete. Året var 1996.

– Vi pratade om att det inte fanns någon organisation eller någon arrangerande förening för spelningar med och för bluesmusiker. Allt slutade med att vi bildade en förening med Per som ordförande.

Tanken var att arrangera konserter med lokala förband. Spelplatsen varierade från Sombrero till Oxen, Svenssons efterträdare till Södra Station. Artister som Peps, Louisiana Red och Lee Oskar bokades. Men 2005 bytte man både namn och inriktning på sin verksamhet. Namnet blev då Örebro Rock & Blues och man inriktade sig på att enbart arrangera konserter med lokala band från Örebro län.

– Det var alltid en diskussion om varför förbanden fick mindre betalt än huvudartisten och då valde vi att byta inriktning. Det är ju de lokala banden som det är ont om speltillfällen för och det var vad vi valde att inrikta oss på, säger nuvarande ordföranden Kjell Olsson.

Men faktum är att det inte höll på att bli någon fortsättning. Ordförande skulle väljas och det höll på att falla på att ingen riktigt var villig att ta på sig den rollen.

– Jag sa att jag kunde ställa upp och på den vägen har det varit. Året därpå var det val av kassör och då var det en liknande situation. Jag har aldrig varit kassör förut i någon förening och visste i princip ingenting om hur man för en kassabok, men det är saker jag fått lära mig under åren. Föreningen fick ju inte falla på en teknikalitet som att det saknades en kassör, säger Bo Saf.

Clarion Hotel på Kungsgatan kontaktades med förfrågan om de ville samarbeta och det ville de. Första konserten med enbart lokala band genomfördes i november 2005.

Boende på hotellet har gratis inträde till Örebro Rock & Blues arrangemang.

– Jag har ännu inte varit med om att det kommit 300 hotellgäster. Vi har enbart positiva erfarenheter av samarbetet och, till skillnad från vissa krögare, är man vana att vara serviceinriktade på Clarion.

Nu ska de första 20 åren med Örebro Rock & Blues firas. Det görs med en endagarsfestival med sju band i sluttningen upp mot Sommarro och Adolfsberg.

– Platsen heter egentligen Ingenting (så står det på skylten i rondellen till den angränsande Ingomacken) men namnet Rosängen används också. Här finns både lunchrestaurang, ekologisk odling och försäljning av ekologiska produkter och allt drivs av Miljövårdscentrum. Vi har tillstånd för 800 personer och firandet slutar klockan 23.00. För de som vill är det sedan efterfest på Södra Vattentornet med Big Johns Bluesband.

 

Spelschema

15:00 – Födelsedagsfirande med tårta. Akustiska inslag av Björn Göransson, Johan Hjortsberg, Per Oscarsson med flera.
16:00 – Mobacka Blues Band
17:00 – BlueStompers
18:00 – The Hooligans
19:00 – Lazy Roosters
20:00 – Johnny & Friends
21:00 – Frankie King & The Hot Spots
22:00 – Boggie Woogies
23:00 – Efterfest på Södra Vattentornet

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.