Pojkbandens tid är långt ifrån förbi


Posted 2013-04-03 in Musik

Nollnitton bjuder på en guide till ett odödligt fenomen och tittar närmare på de hetaste pojkbanden – både nu och då.

 

Det verkar inte som om vi någonsin kommer ur pojkbandseran. Det är nästan som med hydran – det där grekiska odjuret med tre huvuden – hugger man av ett av dem växer dubbelt så många fram. De två hetaste pojkbanden i västvärlden just nu är One Direction och The Wanted. Vad de har gemensamt? Jo, de är bägge engelsk-irländska pojkband bestående av fem medlemmar, och båda banden är ihopsatta på ett klassiskt pojkbandsvis. Där slutar dock parallellerna.

The Wanted har en lite vuxnare image och mognare låtar. Gruppen, som bildades 2009, sattes ihop under en audition där över 1 000 personer deltog. Genombrottet kom med debutsingeln All Time Low. Singeln klev rakt in på förstaplatsen i Storbritannien och stannade i 17 veckor på engelska Top 40. Debutalbumet nådde en fjärdeplats i Storbritannien där den sålde Platina. I november 2011 släpptes gruppens andra album Battleground, som nådde en femteplats (och sålde platina) i Storbritannien respektive en fjärdeplats i Irland. Singeln Glad You Came blev bandets andra listetta. Singeln blev även listetta i Irland och blev startskottet för The Wanteds genombrott i USA, där den nådde en tredjeplats på Billboard Hot 100 och hittills har sålt i över tre miljoner exemplar. En tredje skiva är på väg för bandet och kommer innehålla samarbeten med artister som Pitbull, LMFAO och Chris Brown.

One Direction är precis som The Wanted ett engelskirländskt pojkband. Bandmedlemmarna sökte var för sig till den sjunde upplagan av engelska The X-Factor men sattes ihop till ett band. De slutade på en tredjeplats i finalen, och har sedan dess visat att man inte behöver vinna en talangtävling för att det ska gå bra. Deras debutsingel What Makes You Beautiful klev rakt in på förstaplatsen i England och blev även den mest förbeställda singeln i historien för Sony Music Entertainment. Låten debuterade på 28:e plats på den amerikanska Billboard Hot 100, den högsta debuten för ett brittiskt band sedan 1998 och nådde som högst en fjärdeplats. I USA har den sålt i över tre miljoner exemplar. Debutalbumet Up All Night släpptes i början av 2012 och toppade listorna i 16 länder, bland annat USA, vilket gjorde de till den första brittiska gruppen att debutera på en förstaplats med ett debutalbum. Up All Night blev också det första albumet av ett pojkband att sälja 500 000 digitala exemplar. I november 2012 släpptes bandets andra album Take Me Home med hitlåtarna Live While We’re Young och Little Things. Den förstnämnda blev den högst placerade singeln i USA av en icke-amerikansk artist den första veckan och One Direction blev den yngsta gruppen i engelsk historia att samtidigt nå förstaplatsen med både en singel och ett album. I år åker de ut på världsturné.

 

Läs även:
Pojkband genom tiderna

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.