20 år med Bo Kaspers Orkester


Posted 2012-12-20 in Musik

Bo Kaspers började spela tillsammans 1991, skivdebuten kom två 
år senare med Söndag i sängen. Trummisen Fredrik Dahl trodde från början inte att bandet skulle finnas mer än i något år, men det blev betydligt längre än så. Nu firar Bo Kaspers Orkester 20 år som band och det med både turné och en ny platta, som döpt till Du borde tycka om mig nu ligger rykande färsk hos skivhandlarna. Den 16:e december kommer Bo Kaspers Orkester till Conventum kongress och vi ringde upp Fredrik för att pejla läget.

 

 

Vad är fördelarna med att vara på turné?


– Största fördelen är att det är så sjukt kul att lira ihop. Det riktigt kliar i fingrarna att få komma ut på vägarna och spela låtar från nya plattan.

 

Och nackdelarna?

– Hotelldöden … det kanske låter lyxigt att bo på hotell hela tiden, men i längden blir det oerhört tråkigt. Sedan kan jag bli fullkomligt galen på allt resande. Som tur är har vi egen buss och chaufför, så vi slipper köra själva som många mindre band gör.

 

20 år tillsammans som band. Hur klarar man det?

– Jag trodde inte att vi skulle finnas mer än ett år, och egentligen har jag tagit ett år i taget hela tiden. Att spela i band är som att vara gift – fast med flera personer. Visst har vi haft våra bråk och det blir slitningar, men det gäller att lösa dem. Vi har gjort det och ja … 20 år som band har gått fort.

 

Ni har en ny platta i bagaget också, den tionde.


– Det har vi vår producent Christian Walz att tacka för. Det tog tid den här gången att få till en platta och utan honom hade det inte gått. Han har fullkomligt sprutat av idéer och vi har fördelen att kunna spela in i vår replokal. Sedan har vi skickat ljudfiler mellan varandra och Christian har klippt och klistrat kan man säga … han är duktig på att krana fram rätt ljud. Sju av plattans tio spår är helt hans förtjänst.

 

Det här med låtar … Hur skriver man en hit?

– Tja … jag tycker att vi misslyckas ganska rejält att skriva hitlåtar, haha! Nej, det är inget mål för oss och om låtarna spelas i exempelvis radio blir vi bara glada. Vi tänker nog mer att plattan ska bli en helhet än att vi koncentrerar oss på att enskilda låtar ska bli bra.

 

När man hör Bo Kaspers spela går det inte att undvika att höra att det är ni. Hur fixar ni soundet?


– Det är många som säger att det är lätt att höra att det är vi som spelar. Speciellt sound? Njaeee … jag tycker vi har skiftat ganska rejält mellan olika musikaliska genrer. Hur man gör för att låta som Bo Kaspers? Tja … det har jag inget bra svar på. Kanske beror det på Bosses sång. Han har ju en speciell röst.

 

Turnéer, skivor och repa. Umgås ni utanför musiken? På ett rent privat plan?

– Att lira ihop är ju som ett förhållande, vi träffas i princip 365 dagar om året. Det blir inte så att vi typ går hem till varandra på middag eller att vi kollar fotboll eller så. Vi träffas hela tiden i alla fall och middag och fest blir det i samband med alla konserter.

 

Har du några minnen från Örebro?

– Jag har bara positiva minnen från Örebro som konsertstad. Jag gillar särskilt ert konserthus – det är fantastiskt. Många andra konserthus runt om i landet påminner om någon slags svensk designdröm av björkfaner … Conventum kongress ska dock bli en ny och spännande upplevelse.

 

Värsta konsertminnet?

– Näää … vi har inte varit med om något speciellt. Jo! Mats svimmade på scenen för cirka 15 år sedan. Det ska väl vara det då … det var någon influensa som han nonchalerade och stöp på scenen.

 

Vad får vi höra den 16:e december?

– Självfallet kommer vi att spela låtarna nya plattan – det är alltid skönt att förnya sig. Konserten kommer att innehålla runt 25 låtar och jag tror fansen kommer att bli nöjda.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.