The Strollers – ”Vi är handelsresande i musik”


Posted 2017-04-28 in Musik

Det som skulle bli en engångsföreteelse blev något mer än så. Den 12 maj står The Strollers åter på en scen i Örebro när de gästar Frimis Salonger.

 

– Ja, det är lite av en slump. 2015 fyllde en god vän, Jens Lindberg, 50 år och då frågade kompisarna om vi inte kunde spela. Allt var tänkt att bli en engångshändelse, men när vi väl stod på scenen tillsammans så insåg vi hur jäkligt kul det var och efteråt pratade vi ihop oss om att det kanske ändå fanns ett intresse av att höra och se oss spela, säger Mathias Lilja.

Efter den återföreningen har det blivit turné både i Spanien, Italien, Danmark och Sverige för grabbarna i The Strollers.

– Det rullar på. Vi kör så länge vi tycker det är kul.

Den 12 maj intar bandet scenen på Frimis Salonger och i samband med spelningen släpper Low Impact Records en samlingsskiva med osläppt material plus låtar från singlar och Ep:s. Trots att bandet nystartade i juni 2015, har de alltså inte spelat offentligt i Örebro.

– Vi har funderat på ställe som skulle passa oss och efter att ha pratat med Kimmo på Frimis Salonger var vi bokade.

Support denna kväll blir gitarristen John Hoyles och hans soloprojekt. John har tidigare spelat med bland annat Witchcraft och The Spiders. Hans soloplatta doftar påtagligt om tidigt 70-tal. De har redan gjort ett par, tre spelningar tillsammans, vilket visat sig vara en bra kombination.

 

Ska det vara retrosound?

– Absolut! Tanken är inte att förändra vårt sound. Det är viktigt att bevara det och soundet är rotat i fuzzpedaler och Farfisaorgel. Vi har visserligen blivit äldre och var och en har gjort andra grejer med andra band. Visst kommer de nya låtarna att skilja sig från de gamla, så är det, men man ska kunna förvänta sig att det låter The Strollers i varje fall.

 

Kanske en ny platta på gång?

– Vi får se hur mycket nytt material vi gör. Vi släppte ju debutplattan 1999 och det är snart 20 år sedan. Just nu är vi mer intresserade av att spela och en schyst miniturné i Europa vore inte fel. Det viktiga är dock inte att spela jättemycket, utan att göra bra gig. Vi har en fördel att det finns en levande scen ute i Europa som vill höra band som oss. Vi känner oss nästan lite som handelsresande i musik.

 

Retrosound, retromusik och även retrogrejer. Men det är inte till 100 procent gamla prylar även om Henrik Wind har renoverat ett antal Farfisaorglar för att kunna giga på.

– Fender har givit ut en förstärkarserie som jag gillar och som är baserat på gamla Bassman. De har döpt den till Bassbreaker och är riktigt bra. Och så har gitarristen Clas Olofsson börjat tillverka fuzzpedaler med gamla germaniumtransistorer. En sorts tonebenderclone som jag gillar och som ger det där soundet jag är ute efter.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.