Fredrik Lindström – Svenskar är också människor


Posted 2013-09-08 in Musik

Casinotopp banner

Vi har sett och hört honom i alla möjliga sammanhang. Bland annat som busringare i radioprogrammet Hassan och sedan hösten 2009 som domare i tv-programmet På spåret. Nu ger sig Fredrik Lindström återigen ut på turné med Svenskar är också människor.

Språk är något som ligger Fredrik Lindström varmt om hjärtat. Alla som har sett och hört honom vet att så är fallet. En examen i nordiska språk och litteraturvetenskap från Uppsala universitet finns i bagaget och det har även blivit en bunt böcker i ämnet.

Den 29 september kommer han till Conventum kongress med enmansshowen Svenskar är också människor. Showen hade premiär redan 2007 och handlar kortfattat om den svenska mentaliteten. Svenskar är också människor har setts av över 75 000 personer, kallats “100 minuter ren njutning” av Aftonbladet, och beskrivits som “en portion motgift mot fördumning” av Dagens Nyheter.

 

Är vi så olika alla andra nationaliteter?

– Sverige är ett extremt land på många sätt. Vi får inte glömma bort att vi befinner oss geografiskt ganska nära Nordpolen, men ändå vi vill gärna tro att det är oss svenskar som alla händelser i världen kretsar runt när vi egentligen befinner oss i ytterkanten både vad gäller händelser och hur vi beter oss, säger Fredrik Lindström.

Han fortsätter med att berätta att vi svenskar är ett nästan fanatiskt sifferfolk. Vi gillar att mäta och väga och kollar ålder, längd, skostorlek och BMI. För att inte tala om alla koder. Pinkoder, portkoder, bankkoder, postnummer och personnummer. Det är alltså ingen slump att vi har en myndighet som Statistiska Centralbyrån – det ligger liksom i svenskens natur.

– Det är därför ämnet är så intressant, tycker jag. Identitet och kultur. Att exempelvis prata om veckonummer utomlands funkar inte om man ska boka ett möte. Oftast har de inte en aning om vilket veckonummer den 29 september har, förklarar Fredrik.

 

Det här är sjunde året med föreställningen. Hur förändrar man en sådan här föreställning?

– För det första är ingen föreställning lik den andra. Sedan dyker det alltid upp något dagsaktuellt som man kan prata runt eller så har någon mejlat in en fråga. Svenskheten är ju liksom något som engagerar oss alla på något sätt, säger Fredrik.

Under åren har det blivit ett antal böcker om språk, och så har har han regisserat två filmer – Känd från tv och Vuxna människor.

– Om det kommer någon film om språk? Nej, jag håller mig till tv. Man måste liksom inse sina begränsningar, haha, förklarar han.

Fredrik Lindström är född i Eskilstuna – inte så långt från Örebro.

– Jag känner till Örebro ganska väl, brukar befinna mig i staden minst ett par gånger om året. Hindersmässan har jag besökt de senaste fyra, fem åren och när jag är där brukar jag ta mig en öl på Stallyktan.

 

Och trumspelandet? Vad händer där?

– Njaee … man lägger ju liksom inte av. Jag har ett trumset i en replokal som jag besöker varje vecka. Jag gillar ju lite old school-hårdrock som Led Zeppelin och sånt. Jag håller trumspelandet vid liv.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

SÖK

Ready Bet Win MPU 2019
Nojesguiden

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.